Kur'an

Tri koraka za pristup Kur’anu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1.Molite Allaha za pomoć

Kur’an je Allahova riječ, a pristupanje njemu ne bi trebalo biti površno ili bez pripreme. Zato je važno prije početka čitanja da zatražimo pomoć i vodstvo od Allaha. Možemo se moliti na način da tražimo od Allaha da nam otvori srce i um za poruke u Kur’anu, da nam pomogne u razumijevanju i primjeni tih poruka u našem životu. Također se možemo moliti za zaštitu od šejtana i njegovih trikova kako bi nam to pomoglo u koncentraciji i usredotočenosti na Kur’an.

2. Naučimo osnove čitanja Kur’ana

Kako bismo u potpunosti mogli uživati u čitanju Kur’ana, važno je da naučimo osnovne vještine čitanja. Ove vještine uključuju poznavanje arapskog pisma tj. sufare, izgovor harfova, te pravilno pauziranje i naglašavanje riječi. Ako ne znamo arapski jezik, najbolje bi bilo da prvo naučimo osnove arapskog jezika kako bismo mogli razumjeti Kur’an u originalnom jeziku. Možemo se obratiti lokalnom imamu ili učitelju Kur’ana da nam pomogne u učenju ovih vještina. Međutim, postoje mnogi prijevodi Kur’ana na različite jezike koji su dostupni, pa je jako važno čitati i prevod Kur’ana na maternji jezik da bi se shvatila poruka Kur’ana.

3. Razumijevanje Kur’ana

Kur’an je pun dubokih poruka i mudrosti, stoga je važno da se usredotočimo na razumijevanje ovih poruka. Kako bismo to postigli, možemo početi s čitanjem Kur’ana sa prijevodom na naš materinji jezik. Također možemo čitati tefsir (komentar) koji nudi objašnjenja i tumačenja od učenjaka i stručnjaka u vjeri. Također se preporučuje da se proučavaju hadisi kako bismo bolje razumjeli značenje Kur’ana. Uz to, važno je razumjeti kontekst u kojem su otkriveni pojedini dijelovi Kur’ana, kao i poznavati povijesne okolnosti u kojima je Kur’an nastao.

Uzimajući u obzir ova tri koraka, možemo se inšallah pripremiti za „putovanje“ kroz Kur’an. Važno je napomenuti da čitanje Kur’ana nije samo akcija koju treba obaviti površno, već mnogo više od toga.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta