Odgovori

Tri nova pitanja i odgovora – prvi dio – Novembar 2018

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ženidba sa djevojkom koja ima tetovažu

PITANJE: Selam alejkum! Uz Allahovu pomoć, vratio sam se na pravi put i počeo prakticirati našu vjeru islam. Prije nekoliko mjeseci upoznao sam djevojku koja ima tetovažu. Iako sam to prezirao, nastavio sam se dopisivati sa njom, jer sam uvidio da se maksimalno trudi da se vrati na pravi put i da prolazi sve ono što sam i ja prolazio. Volio bih da budem jedan od uzroka njenog povratka vjeri, a Allah je Taj koji upućuje. Zanima me kakav je stav naše vjere o tom pitanju. Da li da nastavim kontakt sa njom iako ima još nedostataka, ali ipak želi da ih promijeni?

ODGOVOR: Ve alejkumusselam! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim: Hvala Allahu koji vas je vratio na Pravi put, molim Ga da vas uputi potpuno. Nema smetnje da se oženi sa djevojkom koja je imala neislamsku prošlost i još uvijek ima nešto od alameta iz bivšeg načina života. Ovdje je najveći problem vaše dopisivanje tj put koji ste uzeli ka mogućem sklapanju braka koji nije u skladu sa Vjerom i može biti mač sa dvije oštrice u smislu da tokom vašeg haram komuniciranja (jer je poznako kako se muslimanu upoznaju za brak) može se desiti da ti utičeš na nju pozitivno ili ona na tebe negativno. Stoga vam preporučujem da se ponašate prije svega odraslo i da se upoznate sa propisima komunikacije među suprotnim spolovima pa da u skladu s tim živite muslimanskim načinom života prije i tokom braka. Allah da nas sve sačuva od iskušenja koje u zabludu vodi. Amin!
___________________________

Pitanje u vezi kadera i slobodne volje

PITANJE: Selam alejkum! Koliko je određena sudbina, zapravo šta je sve određeno i zapisano svakom čovjeku? Da li je to samo dan i čas rođenja i smrti, nafaka ili je sve već određeno? Kako se tumači kadā i kader? Sudbina. Jer, dova može promijeniti sudbinu, je li tako? Znači li to da će se ono što nije zapisano desiti ako neko dovi pa se desi? U kolikoj smo mjeri slobodni donositi odluke? Da li je i izbor bračnog druga i zanimanja već određen i zapisan ili to mi ispisujemo? Šta je zapisano, a šta nije? Znači li to da neko ko se ne oženi može reci da mu je tako suđeno ili ne? Trebamo li da vjerujemo da sve što se dešava, dešava s razlogom i da je već određeno. Koliko toga i šta?

ODGOVOR:  Ve alejkumusselam Sve je zapisano i sve je određeno,  ali na način kako je to Allahovom objavom pojašnjeno.  Vjerovati u Allahovu odredbu podrazumijeva vjerovanje da je Allah sve unaprijed znao jer on ama baš sve (sadašnje, prošlo, buduće, moguće..) zna, zatim da je Allah zapisao ono što je znao da će se desiti, zatim da je Allah htio svojim stvaralačkim htjenjem da se to desi tj dopustio, te da Allah stvara stvari onda i onako kako se dešavaju i kako je na osnovu Njegova znanja i htjenja već zapisao.

Ovo podrazumjeva dvije bitne stvari:
1. Čovjeku je ostavljen izbor samo po pitanju onoga što je šerijatom propisano da uradi ili ne uradi pa da na osnovu toga bude nagrađen ili kažnjen jer je sam htio, izabrao i uradio i niko ga na to nije prisilio.

2. Allah je znao šta će čovjek izabrati pa mu je to unaprijed zapisao i dešava se naspram tog pisanja ali ga nije na to prisilio već mu je zapisao ono što je čovjek sam izabrao i uradio, unaprijed.

Sve ostale životne situacije su od Allaha određene i propisane na isti ovaj način ali ih je Allah odredio iz Svog znanja i mudrosti te čovjek nalazi ono što mu je propisano i nem izbora osim da na blagodatima bude zahvalan a na iskušenjima strpljiv.
Za više detalja možete pogledati sljedeći link: https://www.youtube.com/watch?v=bMcczuYeV5E   Allah najbolje zna.


____________________________________________

Savjet u vezi postavljanja islamskog sadržaja na socijalnim mrežama

PITANJE: Selam alejkum! Zanima me da li mi je dozvoljeno da postavljam statuse o vjeri na svom Facebook profilu želeći time Allahovo zadovoljstvo, s tim da nemam dovoljno znanja o vjeri, naprimjer, citirati neki od hadisa ili ajeta iz Kur’ana, proslijediti neku od objava naših uglednih daija, ili napisati neku svoju životnu situaciju vezanu za vjeru. Bojim se da ne pogriješim jer nemam znanja o vjeri, a želim da činim hajr.

ODGOVOR:  Ve alejkumusselam! Nema smetnje u tome da proslijedite ili postirate nešto od korisnih stvari s nijetom Allahova zadovoljstva, bilo da se radi o ajetima, hadisima, izrekama učenjaka savremenih ili prethodnih, klipovima, dersovima i sl. Naprotiv, to je pohvalno djelo i u skladu sa opštom naredbom širenja vjere i pozivanja drugih u činjenje dobra i odvraćanja od zla. Savjetujem da izbjegavate postiranje bilo čega iz vašeg ličnog repertoara jer je dokazano da mnogi ljudi želeći dobro iz neznanja načine više štete nego koristi, a Allah najbolje zna.

Na pitanja odgovorio Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta