Odgovori

Tri nova pitanja i odgovora – treći dio – Decembar 2018

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Kako da uzme abdest žena sa dugom kosom ?
2. Oprost duga i zekat
3. Pokajanje nakon uzetog kredita

Kako da uzme abdest žena sa dugom kosom ?

PITANJE: Es-selamu alejkum. Imam pitanje sta se tiče abdesta, kod zena. Ako žena ima dužu kosu, dokle može da pokvasi kosu, ili smo samo preko glave?

Odgovor:

Ve alejkumusselam.

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Žena može biti u jednom od tri stanja tokom uzimanja abdesta a to su:

  1. Da je slobodna i u mogućnosti da skine mahramu i normalno abdesti: U tom slučaju je propisano da mokrim šakama potare cijelu kosu sa obje ruke u predjelu cijele glave baš kao i muškarac.
  1. Da je vani ili u situaciji kad joj je teško izvodljivo skidanje mahrame: Tada ima pravo potirati po mahrami kao po mestvama ili čarapama pod uvjetom da je mahramu stavila nakon ispravnog i potpunog abdesta.
  1. Da je u mogućnosti da mokru šaku zavuče ispod mahrame i potare jedan dio kose ako ne može skinuti cijelu mahramu i to joj je dovoljno.

Allah najbolje zna


Oprost duga i zekat

PITANJE: Esselamu alejkum. Zamolio bih vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje:

Može li se oprost duga prezaduženoj osobi smatrati ispunjavanjem obaveze davanja zekata?

Odnosno, ako oprostimo dug onome ko nam je dužan, (a osoba je prezadužena i neće nam biti u mogućnosti vratiti dug) na ime vlastitog zekata, da li smo time ispunili vlastitu obavezu davanja zekata? Šta učiniti u ovakvoj situaciji?

ODGOVOR:

Ve alejkumusselam.

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Velika većina učenjaka smatra zabranjenim oprost duga sa nijetom zekata i navode svoje razloge za to, ima i onih koji to dozvoljavaju pod određenim uvjetima a to su:

Da je insan zaista siromah i prezadužen, da je dug jednak zekatu ili veći od njega, da mu se kaže da je to od zekata…

Savjetujem vam da izdvojite novac i udijelite zekat onako kako se udjeljuje bilo toj osobi ili nekome drugome od onih koji imaju pravo da uzmu od zekata a ako vam, bez prethodnog dogovora, ta osoba vrati od tog novca dio duga nema smetnje. Preporučeno je muslimana sačekati i rok mu produžiti ako vidimo da ne može vratiti i u tome su velike nagrade od Uzvišenog Gospodara a Allah najbolje zna.


Pokajanje nakon uzetog kredita ?

PITANJE: Esselamu alejkum. Nakon sto sam se inshallah iskreno pokajao zbog uzetog mikrokredita jel sam ga uzeo radi kupovine auta. Šta sada da radim. Ako budem plaćao rate a pokajao sam se od toga. Spadam li u skupinu prokletih i koji eto im onda rata od Allaha. Subhanallah. Ne znam šta da radim.

ODGOVOR: Ve alejkumusselam!

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Prije svega zahvaljuj Allahu koji te uputio na pokajanje molim Allaha da to bude iskreno i odlučno.

Ukoliko bi postojala neka od legalnih mogućnosti da vratiš samo onaj iznos koji si posudio bez kamate onda bi bio obavezan da radiš u skladu sa tom opcijom. Pošto, koliko je meni poznato, ne postoji takva opcija ti moraš vraćati kredit kompletan i to ne utiče na tvoje pokajanje.

Dakle, nema smetnje da ako moraš vratiš zajam uz kamatu dok se ne kutarišeš tog belaja i tvoje pokajanje pored toga je ispravno pod uslovom da imaš čvrstu odluku da se nećeš vraćati kamati ubuduće.

Allah te pomogao.

Na pitanja odgovorio Jasmin Durić, prof.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta