Odgovori

Tri nova pitanja i odgovora – drugi dio – Decembar 2018

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Psovke nakon povratka islamu
2. Vesvese ili šapat duše
3. Sanjao sam da učim ezan

Psovke nakon povratka islamu

PITANJE:

Es-selamu alejkum! Ovako dugi niz godina sam živio raskošno, nemarno, oholo, arogantno, bez ikakve bogobojaznosti psovajući Svevišnja stvorenja, neuzubillah, međutim odlučio sam se na povratak na stranu vjere, počeo sam da klanjam, da učim Kur’an, ali i dalje mi je jezik brzi od pameti i opet izgovaram te iste psovke nesvjesno, tek kad izgovorim shvatim šta sam rekao i bude mi veoma žao, jer mi je jako stalo da se promijenim, pomozite mi molim vas, Allah vas nagradio!

Odgovor:

Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Nema sumnje da onaj ko opsuje Allaha ili nešto od islamskih svetinja, propisa i sl. da automatski izlazi iz vjere, izuzetak u tome su samo prisila ili greška.

Tvoj povratak islamu mora biti očišćen od toga i trenutno ti je najbitnije u životu da se odgojiš na tome da kontrolišeš svoj jezik od toga da te iz vjere izvodi.

Hvala Allahu koji ti je ukazao na Pravi put, pomogao te da klanjaš i Kur’an učiš i to su od najboljih djela koje insan može raditi ali s druge strane nemoj sebi dopustiti da zbog jezika sve to bude ništavno.

Musliman se mora odgojti da uopšte ne psuje pogotovo ne na balkanski način psovanja, pa mu se tako neće dešavati ni greškom da, neuzubillah, Allaha i dr. strogo zabranjene stvari opsuje.

Onaj ko je imao dugogodišnju naviku takvog psovanja pa se vrati islamu, moguće je da mu se desi da, NENAMJERNO I NESVJESNO, ponovi to gnusno djelo i to se smatra greškom zbog koje insanu ne biva poništen islam niti dobra djela. Napominjem greška je onda kada insan u ljutnji i slično, nehotice, htijući nešto drugo, opsuje ono čije psovanje inače izvodi iz vjere, pa kada sebe čuje i shvati šta je rekao pogodi ga to kao da mu se sav svijet srušio i na njemu je da odmah učini pokajanje i mnogo istigfar donosi kako bi se nevjerstva spasio.

Takvi su opravdani greškom ali su obavezni da se dobro kontrolišu i paze kako bi se što prije u potpunosti odvikao.

Nije greška onda ako zna šta će opsovati pa to i učini te se poslije pravda kako mu je izletilo ili mu je neko ‘živac dobro povukao’ veće je to djelo koje ga iz islama automatski izvodi.

Allah se veliča, voli i svaki njegov propis se voli i poštuje pa je nezamislivo da vjernik tako nešto svjesno opsuje.

Allaha molim da nas uputi na ono što vodi Njegovom zadovoljstvu a sačuva svega što izaziva Njegovu srdžbu i bolnu patnju. Amin.


Vesvese ili šapat duše

PITANJE: Selam alejkum poštovana redakcijo,

U posljednje vrijeme sam pojačala svoj ibadet, trudim se svaki namaz klanjati čim čujem ezan, ali isto tako imam i došaptavanja u namazu u kojima ima kufra. Ja sam sama istraživala o ovome kako bi time i olakšala posao vama da mi odgovorite. Znam za hadis Poslanika sallallahu alejhi we sellem gdje on svojim ashabima odgovara da je to iman, nakon što su mu oni priznali da imaju misli kojih se stide i izgovoriti. Isto tako znam da i treba pljucnuti na lijevu stranu nakon što osjetimo ta došaptavanja. Međutim, u jednom predavanju hfz. Almira Kapića on kaže da ako mi npr. proučimo Euzu i došaptavanja nastave da to onda nisu vesvese od šejtana nego šapat duše. Znam da je duša sklona zlu i trudim se svoju očistiti jer znam da će jedino smirena duša vratiti se zadovoljna Gospodaru svome i ući u Njegov džennet. Na internetu sam pronašla da je preporučljivo učiti 97. i 98. ajet sure Al-Mu’minun pored Euze. Ja imam namjeru obnoviti sufaru, ali dok to ne uradim mogu li vas zamoliti da mi napišete na našem jeziku (odnosno uradite transliteraciju sa arapskog na bosanski jezik) dva gore navedena ajeta i preporučite koje još dove treba da učim kako bi došaptavanja prestala, a ja uživala u svom namazu?

Napominjem i da često tj. poslije svakog namaza i pred spavanje učim Ajetul-Kursiju, Sejjidul Istigfar, kao i sure Ihlas, Felek i Nas.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i molim dragog Allaha da vam podari dobro zdravlje na Dunjaluku, a džennet na Ahiretu.

S poštovanjem.

ODGOVOR: Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika njegova a zatim:

Uzvišeni Allah je stvorio čovjeka iz 5 komponenti:

Razum, duša (ruh), tijelo, nefs (dio duše koji na zlo navodi) i srce kao glavni komandant svemu tome.

S druge strane, Allahu uzvišeni je stvorio šejtana i upozorio nas da nam je on otvoreni neprijatelj.

Od šejtanskih opcija u zavođenju insana su došaptavanja ili vesvese, a to je govor kojim se šejtan obraća srcu, poput šuma lišća na blagom povjetarcu, kojeg srce čuje a uho ne registruje, pa insan misli da mu je nešto ‘naumpalo’ ….

Protiv ovih vesvesa se insan mora boriti i to na nekoliko načina:

  1. Dovom Allahu da ga sačuva
  2. Učenjem ispravnog vjerovanja (akide) jer se time smanjuje mogućnost nejasnoća koje bi šejtan mogao posijati u srce.
  3. Traženjem utočišta u namazu i pljuckanjem kao što je u pitanju navedeno.
  4. IGNORISANJEM i ovo je od najbitnijih stvari metoda u suzbijanju vesvesa sve dok ne isčeznu u potpunosti.

Nefs nas nagoni da ispunjavamo potrebe i prohtjeve ne gledajući da li je to halal ili haram a šejtani su ti koji nam ubacuju vesvese vezane za kufr i sl. stoga je na vama da se držite spomenutih koraka i uz Allahovu pomoć to bi trebalo ubrzo proći.

Nije mi poznato da imaju neke posebne dove za to a također nije propisano učenje navedenih ajeta u tu svrhu.

Na vama je da se što više potrudite da sufaru i tedžvid savladate, da se sa Allahovim govorom družite i o pravoj vjeri slušate i učite pa ćete na taj način slast u ibadetima da osjetite a Allah najbolje zna.


Sanjao sam da se od mene traži da učim ezan

PITANJE: Esselamu Alejkum, imam pitanje za vas, stranicu mi je preporučio prijatelj.

Dakle radi se o snovima koje sam imao u zadnjih mjesec i po dana.

Jednu večer sam legao spavat i sanjao sam da u džamiji nepoznati čovjek traži od mene da proučim ezan, nakon toga sam se probudio i nisam obraćao pažnju na taj san. Nakon 4-5 dana ponovo sanjam da u džamiji u mom selu stariji čovjek iz prvog safa upire prstom u mene u zadnjem safu i traži od mene da proučim ezan, nakon toga sam se opet probudio i nisam obraćao pažnju na to. Ti snovi su prestali, da bi se nakon 2 sedmice opet ti isti snovi počeli ponavljati. Sada već razmišljam o tome da je to neki znak, ali ne znam šta trebam da uradim, kome da se obratim, pa pišem vama.

Imam 25 godina, muškarac sam. Namaz ne obavljam, obavljao sam jedno vrijeme pa sam prestao, ponovo sam počeo da klanjam, pa sam opet prestao. Mnogo toga znam u vezi naše vjere, ali slabo praktikujem.

Unaprijed hvala na vašem odgovoru i Allah vas nagradio.

ODGOVOR: Ve alejkumusselam

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Na tebi je da prihvatiš poziv Milostivog Gospodara koji te napominje na ono u čemu je tvoja sreća i vječni spas.

Vrati se namazi i pokornosti Allahu i ne budi od onih kojima su znakovi i dokazi dolazili a oni nemarni bili pa vječnost svoju upropastili.

U ezanu je ispravno vjerovanje, tevhid, poziv na namaz i spas… sve ono što gubi onaj koji redovno ne klanja.

Allah te pomogao da mu budeš pokoran. Amin

Na pitanja odgovorio Jasmin Durić, prof.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta