Odgovori

Tri nova pitanja i odgovora – prvi dio – Decembar 2018

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Da li masturbacija izvodi iz vjere ?
2. Kako se očistiti od mokraće kada padne na odjeću i pitanje u vezi zakletve
3. Dječak ima problema sa snom i priča sam sa sobom

Da li masturbacija izvodi iz vjere ?

PITANJE: Esselamu alejkum, Želio bih pitati da li onanisanje izvodi iz vjere ? Znam da je to grijeh i kakav je grijeh, znam i kakvi se hadisi i ajeti iz Kur’ana vežu za to, ali nisam u potpunosti siguran izvodi li iz vjere. Bio bih zahvalan na odgovoru. Imam problem sa ovim od 14 godine. Nisam tada puno znao o tome, nisam ni znao da je grijeh i svaki dan sam to radio i pritom klanjao i onda u 16 godini saznam da je grijeh i da se potrebno okupati poslije toga. Uvijek se okupam, pokušam izdržati koliko mogu da ne uradim taj grijeh, ali dođem do situacije da više ne mogu izdržati i onda to uradim.

Odgovor:
Ve alejkesselam. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim: To nije djelo kufra, ni velikog koji izvodi iz vjere niti malog, to je grijeh po jednom dijelu islamskih učenjaka. Na tebi je da se strpiš koliko možeš, izbjegavaš uzroke koji te na to navode, planiraš brak čim budeš mogao i jednostavno da se uz dovu Allahu i oslonac na Njega boriš i odvikavaš sve dok se ne odvikneš. Također nakon svakog učinjenog grijeha trebaš se iznova pokajati, od Allaha oprost zatražiti i odlučiti da to više nećeš učiniti te povećati činjenje nekih od dobrih djela kako bi ga izbrisali. Allah te pomogao i sačuvao od svakog zla. Allah najbolje zna


Kako se očistiti od mokraće kada padne na odjeću i pitanje u vezi zakletve

PITANJE: Esselamu alejkum, imam dva pitanja:
1. Mali problem sa mokraćom. Naime po završetku malo kapne na odjeću kada sjednem ili ustanem ili se obučem zavisi kako kad. Pošto je veoma naporno da mijenjam odjeću svaki put kad se to desi da li sam ja nečist i kako se izborit s tim problemom?

2. Pomalo će izgledati neobično ali sam u ljutnji tj. srdžbi rekao da neću uzeti poklon od bliske osobe te se zakleo Bogom. Poklon i dalje stoji pa me zanima da li postoji neka dova ili neke riječi ili je dovoljno samo pokajanje zbog tog obećanja sebi i zakletve. Hvala unaprijed na datim odgovorima, da vas Allah dž.š nagradi.

ODGOVOR: Ve alejkesselam. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
1. Čovjek je obavezan da se u potpunosti čuva nečistoće i to je od uslova za ispravnost namaza. Prenesena je u vjerodostojnom hadisu prijetnja kaburskim azabom za onoga ko se nije pazio mokraće.
Prema tome ti si obavezan ako imaš taj problem da se čuvaš i čistiš. Čuvaš tako što ćeš svoj polni organ nakon nužde zaštititi maramicom, toalet papirom i sl. onoliko vremena koliko vjeruješ da postoji mogućnost izlaska zaostalih kapi urina ili da svaki put kad osjetiš da je nešto izašlo opereš samo taj dio veša koji je pogođen nečistoćom.

2. Obavezan si ili da ga nikako ne uzmeš ili da se iskupiš za datu zakletvu propisanim kefaretom( iskupom) a to je jedno od sljedećih stvari i to redoslijedom:
   Prvo: Obavezan si da kupiš odjeću ili hranu 10 miskina a to su muslimani koji su u težoj finansijskoj situaciji i koji ne daju zekat.
   Drugo: Ako nisi u finansijskoj mogućnosti da kupiš odjeću pa ni hranu za deset osoba onda moraš postiti tri dana i nije uvjet da budu ispošteni uzastopno.
Obaveza iskupa stupa na snagu onda kada prekršiš zakletvu tj uzmeš poklon.
Allah najbolje zna.


Dječak ima problema sa snom i priča sam sa sobom

PITANJE: Esselamu alejkum. Javljam vam se u ime moje tetke. Ima sina od 10-11 godina. Dječak je mashallah pravo hairli u školi i u mektebu, i jako je mirno dijete i poslušno, primjer djeci zaista. Međutim mali ustaje noću i vrišti, svađa se: “Nemoj me, pusti me rekao sam ti da me pustiš!” Ili mrmlja nešto da ga niko ne razumije nekako čudno.. ustane i iznese jorgan i jastuk i svog medu u dnevnu i sjede i mrmlja nešto nerazumljivo. Isto tako ustane i sjede kraj prozora i pomisle budan je, jer je kao zagledan negdje, kad priđu djetetu on spava i ako se tako probudi, ne sjeća se ničeg niti se sjeća ujutro da se probudio negdje. Mali je inače miran i nemaju nikakvih problema s njim, niti je nešto živahan. Tetka dok mu ući na vodu ili pusti rukju sa Youtube na vodu, misli je miran, ako omaši jedan dan, dijete nastavlja sa mjesečarenjem i kojekakvim scenama. Nadam se da ćete nam ubrzo odgovorit i pomoć. Hvala i esselamu alejkum.

ODGOVOR: Ve alejkumusselam. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim: Očito je da je u pitanju djelovanje džinskog svijeta pa vam savjetujem da ga odvedete na rukju nekome od ispravnih učača rukje uz primjenu onoga što vam preporuči od terapije i programa izliječenja. Dotad, neka nastavi sa korištenjem naučene vode i neka obavezno pred spavanje prouči propisane sure i zikrove. Allaha molim da ga što prije izliječi i od svakog zla zaštiti.

Na pitanja odgovorio Jasmin Durić, prof.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta