Odgovori

Tri nova pitanja i odgovora – drugi dio – Novembar 2018

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Tražila sam znak od Allaha da li je momak hajr za mene i pukao mi je sat koji mi je poklonio
2. Psovke u društvu, šta da radim?
3. Kada je dozvoljeno jesti meso od jevreja i hrišćana

Tražila sam znak od Allaha da li je momak hajr za mene i pukao mi je sat koji mi je poklonio

PITANJE: Selam alejkum! Imam jedno pitanje. Dobila sam sat od svog momka, čula sam da nije dobro poklanjati sat jedno drugome, ali ne znam dali je to istina. Uglavnom jučer kad sam zamolila Allaha da mi da znak dali je taj momak za mene desi mi se to da mi staklo od sata danas pukne. Ako imate odgovor na ovo dali je to moguće bio jedan znak ili samo nesreća? Ja uvijek molim Allaha da mi da znakove, ali nikad ne umijem da protumačim da li je to bio znak ili ne. Vaš odgovor bi mi dosta pomogao u svemu, želim vam sve najbolje.

ODGOVOR: Ve alejkumusselam.  Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova,  a zatim: Kao prvo, nije dozvoljno muslimanima da imaju momke ili djevojke (cure) jer se šerijatski brak zasniva na poptuno drugačiji način od savremenog zabavljanja pa vam savjetujem da o tome istražite i na ispravan način sebi bračnog druga potražite. Zatim, nema nikakvog dokaza koji ukazuje na to da je pokuđeno primati sahat kao poklon.

Nije propisano od Allaha tražiti znakove i time biti opterećena već umjesto toga imamo istiharu namaz kojeg sama možeš klanjati. Stoga vam savjetujem da se podučite osnovama ispravnog vjerovanja, redovno namaz obavljate i propisa se držite pa se možete nadati hairli braku i sreći na oba svijeta. Allah najbolje zna!
_______________________________

Psovke u društvu, šta da radim?

PITANJE: Selam alejkum! Na treningu, u školi i u raznim drugim situacijama čujem psovanje, psovanje Allaha (estagfirullah). Prezirem psovke i ne volim psovanje i često spominjem Allaha dž.š ,klanjam i činim često tevbu i što više izbjegavam te ljude i njihovo društvo ali nekad ne mogu jednostavno izbjeći to društvo kao što je razred ne mogu otići s casa ili s treninga kad treniram, šta da radim?? Jesam li griješan? Ne podržavam psovanje Allaha dž.š, i ne smijem se tome, i još upozoravam da se ne psuje, da li ja pripadam tom društvu, i kako da izbjegnem to društvo? Hvala na odgovoru!

ODGOVOR: Ve alejkumusselam! Nema sumnje da je psovanje Allaha ili bilo čega od vjere od najgnusnijih grijeha koje čovjek može počiniti kao što ti je poznato. Ono što utiče na onoga koji sluša provke u smislu grijeha ili izlaska iz vjere je slaganje s tim, zadovoljstvo ili pak nemarnost naspram toga što se ogleda kroz to da se insan navikne i ne smeta mu, ili se smije tome ako je ta psovka popraćena nekakvom ”šalom” i sl. Allah Uzvišeni je naredio da se ode sa sijela na kome se ismijava Allah ili Njegovi propisi i sl.

Pitao sam šejhove isto ovo pitanje kada se radi o školi, radnom mjestu i slično pa su mi odgovorili da to nije sijelo na koje se ajeti odnose već da u tom slučaju čovjek mora da prezire srcem, ne podržava već spram mogućnosti kritikuje i na to upozorava, stavi na znanje drugima da mu to smeta i sve dok tako postupa nije od onih za koje kaže Uzvišeni: ”...vi ste u tom slučaju poput njih…”. Nastavi tako i ne brini. Allah te pomogao na svakom dobru i sačuvao od svakog zla.
____________________________

Kada je dozvoljeno jesti meso od jevreja i hrišćana

PITANJE: Selam alejk uvaženi. Molim Vas odgovorite mi na pitanje dali je dozvoljeno jesti meso koje nije svinjsko, od pripadnika Jevreja ili Hrišćana, ako je dozvoljeno pod kojim uslovima. Allah da Vas nagradi svakim dobrom!

ODGOVOR:  Ve alejkumusselam ve rahmetullah! Allah nam je dozvolio meso od dozvoljenih životinja koje zakolju muslimani praktičari spominjući pri tome Allahovo ime. Također nam je dozvoljeno meso Sljedbenika knjige tj jevreja i kršćana pod sljedećim uvjetima:

-Da je životinja zaklana a ne ubijena na neki drugi način
-Da je osoba koja ju je zaklala zaista pripadnik jedne od dvije spomenute religije a ne ateista, agnostik i sl.
-Da osoba nije poznata kao neko ko kolje u nečije drugo a ne u Božije ime. Ovdje nije uslov da spomene Božje ime već samo da ne prinosi žrtvu nekome drugome ili koje u ime nekoga od stvorenja.
-Da je životinja u osnovi halal muslimanima poput goveda, ovce, koze i sl.

Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio Jasmin Durić, prof.

 

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta