Odgovori

Da li smijemo pitati domaćina da li mu je halal meso?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:  Esselamu alejkum! Prenosi se od našeg Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, da kada smo u gostima, da našeg brata muslimana ne ispitujemo o njegovoj hrani i piću. Međutim, mene zanima, šta je u slučaju ako mi znamo da nas brat musliman ne vodi brigu o halal ishrani (pogotovo halal zaklanom mesu) ili možda nije u mogućnost, da li mi smijemo odbiti njegovu hranu i s tim njegovo gostoprimstvo?

Isto tako se pitam kako ćemo postupiti kada bi otišli u goste kod sadašnjih Ehlul Kitabija – Kršćana i jevreja (koji danas dan ne vode brigu o propisima) a oni nam poslužili jelo? Molim dragog Allaha swt da vas nagradi za to što svoje vrijeme i mnogo truda ulažete!


ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullah! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova, a zatim:
Osnova je kod muslimana da trebaju poznavati osnove halala i harama pogotovo kada se radi o jelu i piću. Prema toj osnovi a u skladu sa drugim šerijatskim tekstovima kojima su regulisani međumuslimanski odnosi musliman ne bi smio sumnjičiti drugog muslimana pitajući ga za porijeklo hrane i sl.

Međutim, onog momenta kada se kod muslimana zbog njihovog odnosa prema islamu i islamskim propisima promijeni ono što bi trebala biti osnova tada se mijenja i propis. S obzirom da je kod današnjih muslimana osnova da uopšte ne znaju šta je to halal meso ili ih ne zanima, do te mjere da kad upitaš da li je halal on ti odgovori: “Naravno da jeste pa nisi ukrao (pro)dao sam ti” i sl. onda je obaveza muslimanu da provjerava porijeklo mesa kod onih od kojih kupuje ili onih za koje zna da za propisom ne mare već su se zadovoljili nekim nepouzdanim informacija, certifikatima i sl.

Po ispravnijem mišljenju učenjaka osnova kod mesa je zabrana dok se ne dokaže suprotno pa prema tome i na osnovu stanja današnjih muslimana insan je obavezan da odbije meso koje mu ponudi musliman za kojeg zna da ili ne poznaje ili ne mari za šerijatskim uslovima. Ako se iko treba naljutiti u ovoj situaciji to bi se moglo onda reći za onoga kome je ponuđeno haram (sumnjivo) meso a ne onaj ko griješi i druge grijehu poziva.

Isti je propis i sa današnjim ehlu-kitabijama koji uglavnom kupuju meso koje je ubijeno a ne zaklano tako da je osnova kod njihovog mesa zabrana i to zbog načina ubijanja životinje.

Savjetujem sebe i Vas da se Allaha bojimo i Njegovo zadovoljstvo tražimo a ne da zbog nastojanja da ljudima ugodimo Allahovu srdžbu izazivamo i bolnu kaznu zaslužimo.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

POVEZANA PITANJA

– Šta su uslovi da bi meso bilo halal ?
– Da li je dozvoljeno jesti meso od krave ako je krava ubijena pištoljem u glavu i onda zaklana ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta