Humanitarni kutak

Tri nova slučaja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

OVA AKCIJA JE ZAVRSENA – NE SAKUPLJA SE VISE POMOC ZA OVE OSOBE

Draga braco i postovane sestre, ponovo pocinjemo sa sakupljanjem pomoci potrebnim i siromasnim muslimanima, s tim sto od ovoga puta, pored vasih dobrovolnjih priloga, sada mozete uplacivati i zekat za slucajeve za koje budemo sakupljali pomoc. Mi smo bili planirali da u mjesecu augustu prikupljamo pomoc samo za jednu porodicu, koja je…

u teskom materijalnom stanju i cija kuca je bila u uzasnom stanju zbog velike vlage, medjutim jedan brat iz Amerike je uplatio vecu svotu novca za ovu porodicu, tako da je novac za opravku i doradu kuce vec obezbjedjen. Zato smo odlucili da uz ovu porodicu, dodamo jos dva slucaja u mjesecu augustu.
*********************************************

1. Porodica Turcinovic – okolica Zenice

Kao sto smo vec naveli, novac za popravku i doradu kuce ove porodice je vec obezbjedjen, elhamdulillah, tako da brat Senaid sa zenom i svoje troje male djecice nece morati docekati jos jednu zimu u vlazi, koja je bila tako jaka da je unistavala namjestaj u kuci i koja je pocela ostavljati tragove na disajne organe ukucana. Uzvisenog Allaha molimo da, brata koji je donirao novac za opravku kuce, nagradi najljepsom kucom u Dzennetu Firdewsu!

Medjutim, porodica je i dalje u velikom siromastvu i dugovima. Otac ove porodice se trudi, iako slijep, da nesto na pijaci proda ili na neki drugi nacin stekne sredstva za svoju nezbrinutu porodicu. Potrudimo se, inshaAllah, da sakupimo dovoljno sredstava da ova porodica moze sebi priustiti barem osnovne stvari za zivot, vrati dugove i obezbjedi materijal za grijanje za nadolazecu zimu.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: “Za porodicu Turcinovic”

UPUTSTVO ZA UPLATE CE TE NACI PRI DNU OVOG TEKSTA
**********************************************

2. Miralem A. – Orahova (Bos. Gradiska)

Miralem ima 39 godina i boluje od epilepsije, a kako je nezapsolen, prinudjen je da ide kod drugih da radi razne fizicke poslove, kako bi sebi obezbjedio sredstva za zivot. Medjutim kako boluje od epilepsije, desavalo se vise puta da padne na gradjevinama, na kojima je radio, kada bi mu iznenada dosao epilepticki napad. Prilikom ovih napada on izgubi svjest, tako da je se mnogo puta povrjedio prilikom ovih padova, ali je i dalje prinudjen da ide na te gradjevine, jer nema drugog izvora prihoda.

Prije izvjesnog vremena je sebi skoro osjekao jedan prst na ruci, kada je cjepao drva kod jedne porodice, pa duzi period, posle toga, nije mogao raditi kod drugih i zaraditi sebi sredstva za zivotne namirnice. Jedne prilike je jedna mala curica upala u septicku jamu, i kako je se on nasao u blizini, skocio je za njom i zaronio nekoliko puta u jamu i na posljetku je spasio djevojcicu, ali je tom prilikom progutao tekucine iz te jame, od koje je zadobio trovanje stomaka, i od toga i danas osjeca posljedice u stomaku sa probavom.

Miralem nam je rekao da bi mu jako dobro bilo kada bi mogao sakupiti sredstva da moze kupiti jednu kravu, jer bi onda imao obezbjedjena mljecna sredstva, od cega bio jedan dio mogao i prodavati, a tu je svake godine i jedno tele.

Kod uplata za ovaj slucaj obavezno navesti: “Za Miralema”

UPUTSTVO ZA UPLATE CE TE NACI PRI DNU OVOG TEKSTA
***************************************************

3. Porodica iz Sarajeva

Muz i zena iz ove porodice su nezaposleni, pa im je tesko pribaviti sredstva za zivot svojih petero djece. Otac porodice je srcani bolesnik (imao je nekoliko operacija srca), a uz to ima secer (diabetes), tako da svaki mjesec mora uzimati ljekove za tu bolest. Medjutim ponekad se desava da mora birati da li da sebi uzme ljekove, ili da svojoj djeci obezbjedi osnovne prehrambene namirnice.

Ove bolesti mu otezavaju da obavlja teske fizicke poslove, na koje su prinudjeni mnogi u BiH, pa mu najveci dio vremena borba da obezbjedi sredstva familiji i za svoje ljekove, sto izaziva stres i brigu, koji mu negativno uticu na spomenute bolesti.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: “Za porodicu iz Sarajeva”
****************************************************

Uplate za ove slucajeve (uz obavezno navodjenje za koga se salje) izvrsiti na sljedece brojeve:

Norrköpings unga muslimer

Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo: NDEASESS IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplacivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju moze poslati u pismu na adresu:

Elvir Begic
Bråbogatan 34
602 16 Norrköping
Sweden

Inace nam je, u prvoj polovini godine, dolazio veliki broj pisama, sa novcem u njima, iz raznih djelova svjeta i u raznim valutama, koji smo mi poslije mjenjali u svedske krune (to zbog toga sto nam to olaksava slanje novca osobama za koje se ta pomoc sakupljala).

Svoje donacije mozete slati i preko Western Union – banke, a novac koji se posalje na ovaj nacin slati na adresu brata Elvira Begica. Kada se novac uplati na ovaj nacin onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vase ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koji ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podici.

ISTINITOST OVIH PRICA SMO PROVJERILI, A OVA AKCIJA CE TRAJATI CITAV MJESEC AUGUST. POCETKOM MJESECA SEPTEMBRA POCINJEMO SAKUPLJANJE ZA NOVE SLUCAJEVE, INSHAALLAH.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta