Odgovori

Učenje bismille prije uzimanja abdesta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Uzimao sam abdest i prilikom pranju ruku sjetio sam se da nisam na početku abdesta proučio bismillu, pa sam svaki put kada bi mi se to desilo ponavljao abdest. Kakav je propis za to?

ODGOVOR: Većina islamskih učenjaka smatrala je da je abdest validan bez prethodno spomenute bismille. Neki učenjaci kazali su da je učenje bismille na početku abdesta obaveza osobama koje znaju i koje su prisebne, zbog riječi Allahovog Poslanika, alejhis-selam: ”Nema abdesta onaj ko ne spomene Allahovo ime (bismillu) prilikom uzimanja abdesta.” Ali, ko izostavi izgovaranje bismille iz zaborava ili neznanja, njegov abdest je validan i nije obavezan ponavljati abdest, makar i smatrali da je izgovaranje bismille obavezno, jer on ima validno šerijatsko opravdanje: neznanje ili zaborav. Na to nam ukazuju riječi Uzvišenog Allaha: ”Gospodaru naš, na kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo!” (Krava, 286.) U vjerodostojnim hadisima zabilježeno je da se Uzvišeni Allah odazvao ovoj dovi.

Na osnovu spomenutog, možemo zaključiti sljedeće: ako ti se desi da zaboraviš bismillu na početku abdesta i sjetiš se u toku abdesta, spomenut ćeš je, i nisi obavezan ponavljati ono što si učinio prije izgovaranja bismille, jer imaš validan šerijatski razlog – zaborav.

(Fetve šejh Bin Baza, 10 tom, str. 100)
www.islampo.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta