Odgovori

Udaja za muškarca koji ne klanja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Da li se žena privažena islamu može udati za muškarca koji, kako kaže, poštuje vjeru, ali ne klanja iz, kako tvrdi, “opravdanih razloga”?

Odgovor: Namaz je stub vjere. Ko prakticira namaz, zapravo prakticira vjeru, a ko ga zanemari, zanemario je dini-islam. Udjel muslimana u islamu odredjuje se prema namazu; nakon ostavljanja namaza nema islama. Allahov poslanik, saws, upozorio je: “Islam ce nestajati jedan po jedan dio, kad se god koji dio izgubi, ljudi ce se hvatati za sljedeci. Prvo sto ce nestati od islama je islamska vlast, a zadnje sto ce ostati od vjere je namaz.” (hadis biljeze Ibn Hibban, Ahmed i dr.)

U drugom hadisu stoji: “Prvo sto ce nestati medju ljudima jeste povjerenje, a zadnje sto ce ostati od vjere je namaz.” Prvo sto ce covjek biti upitan na Sudnjem danu je namaz: ako namaz bude ispravan, bice ispravna i primljena ostala djela; ako namaz ne bude ispravan, nece biti primljena ni ostala djela, makar ih bilo mnogo kao morske pjene. Upozoravajuci na opasnost ostavljanja namaza, s jedne, i ukazujuci na njegovo mjesto u islamu, s druge strane, poslanik, saws, rekao je: “Ono sto odvaja od nevjerstva jeste obavljanje namaza.” (Muslim)

Poslanik, saws, takodjer je upozorio: “Granica izmedju nas i licemjera je namaz, pa ko ga ostavi, ucinio je nevjerstvo.” Imam Ibn Hazm konstatirao je: “Poslije sirka nema veceg grijeha od toga da covjek izostavi namaz ne klanjavsi ga dok ne istekne njegovo vrijeme.” Sejhul-islam Ibn Tejmijje govorio je: “Ko ustraje na izostavljanju namaza veliki je nesretnik, propalica i prijestupnik.”

Nakon navedenih, ali i brojnih drugih argumenata i izjava islamskih ucenjaka vidimo u kakvoj se nevolji nalazi covjek koji ne obavlja namaz. Stoga, muslimanka se ni u kom slucaju i ni pod kojim okolnostima ne smije udati za covjeka koji ne klanja. Lijepo je i obavezno postovati vjeru, ali to nije dovoljno. Dobro srce i lijepa dusa ne mogu nadomjestiti prakticno ispoljavanje islama, vec se njihova ispravnost vrjednuje prema izvrsavanju propisanih obredoslovlja.

U islamu ne postoji razlog zbog kojeg je dopusteni svjesno izostaviti namaz. Ako borba na bojnom polju nije valjan razlog za ostavljanje namaza, onda za to ne postoji validan i razuman razlog. Medjutim, sejtan neke ljude veoma vjesto obmane i zavede, pa se pozivaju na nekakve “opravdane razloge”, a Allah najbolje zna.

Dr. Safet Kuduzović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta