Brak i islamska porodica

Upravo ste ubili svoje dijete!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
 

Riječi koje roditelji, ni u trenucima najveće srdžbe, ne bi smjeli reći svojoj djeci jer ostavljaju kobne posljedice…

Navest ću vam jedan primjer nečega što se zove “teorija slona”. I nadam se da niste ni čuli za to, niti to koristili. Neki od nas možda i jesu… Da li vam ovo zvuči poznato: “Ti si budala!”, “Ti si gubitnik/ca!”, “Da te bar nikada nisam rodila!”, “Zašto ne možeš biti kao…”, “Bezvrijedan/na si!” Da li ste čuli ove riječi prije? Riječi koje ubijaju! Znate kako se ovo zove? Teorija slona. Znate li šta je teorija slona? Znate, kada je slon mlad, oko njegovog članka stave čelični okov. On je čvrsto “posađen” na tlo, cementiran, ne mogu ga nigdje pomjeriti. Slon pokuša pobjeći, ali ne može. Kako slon raste ima psihološku blokadu, svaki put kada pokuša, zna da ne može pobjeći, pa se jednostavno preda. Iako je slon velik i jak i sada može sam ukloniti okov, čim ga stave na njegov članak, on se preda, ne može se pomjeriti.

Vi ste najvažnija osoba u djetetovom životu. Posmatra vas kao “super čovjeka”. A ono što mislite da jeste je ono što vam govore da jeste. Tako vaše dijete razmišlja na sljedeći način: Najvažnija osoba za mene, onaj ko me treba zaštititi, ko me treba njegovati, govori mi da sam budala, pa mora da jesam budala, mora da sam glup/a, ja sam bezvrijedan/na. Dakle, ako svome djetetu govorite da je gubitnik, bezvrijedan, budala, da biste voljeli da ga nikada niste niti dobili… UPRAVO STE UBILI SVOJE DIJETE! ČESTITAM! DRAGO MI JE ZBOG VAS!

Pa šta ćemo uraditi? Od ovog trenutka ćemo se promijeniti. “Dušo, volim te. Ali tvoje ponašanje je neprihvatljivo.” To je ogromna razlika. Trebate napraviti razliku između osobe i ponašanja. Od sada: “Nisi ti u pitanju. Volim te, ali tvoje ponašanje je neprihvatljivo.” To je ogromna razlika. I od sada ćete govoriti: doktor, inžinjer, hafiz, učač, učenjak, šejh ili advokat, taj i taj. Taj natpis ćete staviti na njihova vrata. To će biti ogroman vizuelni efekat koji će dotaći njihov um, srce i dušu. Odgajajte ih tako da su uspješni, da znače nešto, da mnogo vrijede, a vama predstavljaju cijeli svijet.

 
Preuzeto sa video klipa: “Upravo ste ubili svoje dijete!”
Obrada: YT kanal: Ummet Media
Za N-um.com pripremio Admir Ćomić

 

 

 

 

 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta