Odgovori

Validnost braka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Ja sam prihvatila islam prije godinu dana zahvaljujući čovjeku koji mi je danas suprug i koji je od rođenja musliman. Naime, mi smo se jednostavno obećali jedno drugom pred Allahom, s namjerom da živimo u braku. Ja sam se pokrila, klanjamo oboje; imamo i čerkicu. Ali, ja sam pročitala danas da brak nije valjan ako nije sklopljen sukladno propisima Šerijata. Molim vas recite mi živimo li nas dvoje u neispravnom braku?

Odgovor:

Alejkum selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Neka Allah, džellešanuhu, nagradi Vašeg muža za trud koji je uložio pozivajući Vas u islam, neka Vas nagradi i učvrsti i neka vam podari radost pogleda u vašem djetetu.

Ako ste izostavljali namaz kad ste sklopili brak pa se potom pokajali (ti – prihvatajući islam, on – vraćajući se namazu i drugim propisima islama) – u tom slučaju ne morate obnavljati bračni ugovor, on je, inšallah, ispravan. Naime, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije tražio da oni koji prihvate islam obnove bračne ugovore skopljene prije islama. U tom slučaju supružnici neće obnoviti bračni ugovor, bez obzira na to u kojim je okolnostima i na koji način taj isti ugovor sklopljen. U pogledu toga ne postoji razilaženje među islamskim učenjacima, kako to kaže Ibn Kudama u djelu “El-Mugni”.

Međutim, ako ste se prvo vratili islamu pa se onda, kako Vi kažete, obećali jedno drugom i stupili u brak, tad morate sklopiti novi bračni ugovor, onako kako Šerijat zahtijeva, i to što prije, jer je zabranjeno živjeti u takvoj bračnoj vezi. I obavezni ste se pokajati Svevišnjem Allahu zbog prijestupa, a Allah prima pokajanje i milostiv je. (Ovdje smo parafrazirali fetvu Stalne komisije za pravna rješenja i fetvu šejha Muhammeda el-Munedždžida.)

Abdurrahman Kuduzović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta