Odgovori

Udaja bez dozvole staratelja i način klanjanja noćnog namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:  Esselamu alejkum! S obzirom na to da sam se udala bez znanja roditelja, zanima me da li će brak biti validan ako im kažem da sam se udala ili moram ponoviti vjenčanje, a moram napomenuti moja familija ne može doći jer žive daleko?

Kako se klanja noćni namaz i šta se treba učiti? Ja sam nedavno počela da klanjam dobrovoljne rekate, sunneti-revatib, pa me zanima kako se oni klanjaju?

Odgovor:  Ve alejkumus-salam! Preče je bilo da ste se udali uz dozvolu staratelja jer je to jedan od uvjeta valjanosti braka, kod velikog broja učenjaka. U vezi validnosti udaje bez dozvole staratelja u hanefijskoj pravnoj školi postoji misljenje da je takav brak ispravan ako se ispune ostali uvjeti. Shodno tome i vašoj situaciji, može se reći da niste obavezni obnavljati bračni ugovor, vaš brak je validan, s tim da se to ubuduće radi sa dozvolom staratelja.

Noćni namaz se klanja dva po dva rekata, tj. klanjaju se dva rekata, preda se selam i sve tako, a na tim rekatima uči se kao i na svakom dvorekatnom namazu. Allah najbolje zna!

Mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta