Tekstovi

Vallahi, nije shvatio dunjaluk

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

 Neki od nas do ovog trenutka nisu shvatili dunjaluk. Vallahi, nije shvatio dunjaluk. Zato što je on njegova glavna briga. Kome dunjaluk bude glavna briga kazna će mu biti siromaštvo pred očima, bit će rastrešen, a od dunjaluka mu neće doći osim ono što mu je propisano. Zbog toga su neki u brizi, tjeskobi, sijede dlake, ne zato što razmišlja o ahiretu, sijede dlake mnogih od nas su zbog dunjalučkih briga. Ko ti je rekao da nosiš brigu dunjaluka? Allah ti je dovoljan za brigu dunjaluka.

Onaj koji ga je stvorio On njime upravlja. Pusti dane neka rade šta god žele, budi rahat kada odredba presudi. Onaj koji je stvorio noć i dan On dunjalukom gospodari. Nije moja i tvoja snaga. Neki od nas dobili šećer, pritisak, udar, bolest, depresiju… Sjedi sinčiću! U depresiji su, razne bolesti, sve to zbog nošenja dunjalučke brige. Otvori ova vrata, pitaj onoga koji je u gasulhani da li je ponio sa sobom išta od dunjaluka. Da li su djeca ušla s njim? Da li je ušla njegova žena s njim, imetak?

Otišli su sa besplatnim ćefinima koji su vakuf, ćefini su im sadaka, miris je sadaka, njihovo nošenje do mezarja je sadaka, pratioci dženaze su sadaka, mezarje je vakuf – sadaka. Prema tome umrli su a nije ih njihov dunjaluk umotao. Zašto onda nosiš brigu dunjaluka? Noć i dan se smjenjuju jedno drugo goneći, a naše godine prolaze i odlaze. Godine su to, a kada bi nekima od nas prsa otvorili, ne bi u njima našli ništa do ljubav prema dunjaluku, gomilanje dunjaluka, ljubav prema ženama, ljubav prema trgovini, ljubav prema sabiranju dunjaluka, ljubav prema vozilima.

Tačno je da je Allah to uljepšao, da je Allah učinio da to volimo. “Ljudima se čini da je lijepo samo ono za čim žude: žene, sinovi, gomile zlata i srebra, divni konji, stoka…“(Ali Imran, 14) Allah je to uljepšao da životarimo s time, a ne da živimo samo radi toga. Neki od nas su na dunjaluku kao da su stvoreni samo radi svojih sinova. Njegov život je trka za djecom, gradi i kupuje, ne spava skupljajući im rijale od halala, harama i sumnjivih stvari, misleći da je on Opskrbljivač, Moćni i Jaki! Opskrbu daje Gospodar svjetova.

Brate radi za ahiret, i odgoji djecu jer su oni tvoja najveća investicija u životu, da učiniš da robuju Allahu. Ne da ih učiniš da robuju prolaznosti koju će ostaviti, ili koja će njih ostaviti.

Dr Sa’d El-‘Atiq

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta