Problem i devijacije u društvu

“Vehabije” nepoželjne kao članovi džemata

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U ekstremizam radi “ekstremista”

Aktivisti jednog bošnjačkog džemata u jednoj zapadnoevropskoj državi na svojoj internetskoj stranici, između ostalog, napisali su ovako:

Ko ne može biti član u NOVOM DŽEMATU?

Za osobe radikalnog, ekstremnog i agresivnog pogleda na vjeru i praksu među nama (tzv. vehabije) nema mjesta ni prostora, sada niti ubuduće, ako Bog da. Oni kao takvi nisu dobro došli, a mi smo odlučni poštovati tradicionalni bosanski, evropski pristup, razumijevanje i praktičnu primjenu islama, hanefijskog mezheba…
—————————-

Baš nas interesuje kako u upravi (odboru) ovog džemata prepoznaju “vehabije” sa ekstremističkim i agresivnim stavovima i pogledima u vjeri? Nije valjda dovoljno da čovjek ima samo malo dužu bradu i potkraćene hlače pa da bude nepoželjan član u ovom džematu, kada se zna da ima mnogo onih sa bradama i potkraćenim hlačama koji ne podržavaju tzv. Islamsku državu i ono što njeni pripadnici rade, niti podržavaju samoubilačke napade u kojima su meta obični civili: žene, starci i djeca? Ili muslimani sa bradom prvo moraju proći informativni razgovor sa odborom ovog džemata da bi oni mogli zaključiti da li se radi o ekstremisti ili o običnom muslimanu?

Da li takve osobe moraju obrijati bradu da bi postale članovi? Čisto sumnjamo u ovo, jer, kako su naveli, oni slijede hanefijski mezheb, a učenjaci u ovom mezhebu strogo zabranjuju brijanje brade, a kada je u pitanju kraćenje brade, učenjaci hanefijskog mezheba dozvoljavaju da se od brade skrati dužina koja prelazi šaku. Muhammed Alauddin el-Haskefi u djelu Ed-Durrul-muhtar, 2/460, kaže: “A što se tiče kraćenja brade više od toga, kao što čine ženskonje, to nije dozvolio niko od naših učenjaka”, tj. hanefijskih.

Međutim, gledajući slike iz njihovog džemata, izgleda da su ovo neke novokomponirane hanefije, jer niko od muškaraca nema bradu. Ovakav je slučaj i sa mnogim drugim propisima u tom džematu u pogledu slijeđenja hanefijskog mezheba. Prije bi se reklo da se ovdje radi o nekom, kako su sami naveli, evropskom pristupu, razumijevanju i praktičnoj primjeni islama, nego o prakticiranju hanefijskog mezheba.
_______________________________________

NAPOMENA: Ovdje se radi o jednom džematu koji nije pri Rijasetu IZ u BiH, već su se odvojili od jednog takvog džemata i, koliko nam je poznato, imamu u ovom novootvorenom džematu Rijaset BiH oduzeo je dozvolu da radi kao imam, međutim, oni su preuzeli veliki dio članstva iz zvaničnog džemata IZ-a i otvorili sebi novi džemat u novim prostorijama (koliko smo upoznati, raskol je najviše izbio zbog dunjalučkih aspiracija).

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta