Aktuelno

Vjernik vs šejtan (3. dio) – Najjače sredstvo borbe

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Da bi neki vjernik sačuvao onu svježinu svog imana, da bi mu slast bilo kojeg djela učinjenog u ime Allaha bila trajna, da bi uživao u namazu (jedva ga čekajući, a ne doživljavajući ga teretom, kako se zna desiti), da bi sa lahkoćom i čistotom radio dobra djela, unosio mir u srca dobrih ljudi oko sebe, imao snage i za sebe i za druge – mora biti od onih koji puno Allaha spominju.

Da bi nekom vjerniku Muhammed, alejhi-selam, bio Najljepši Uzor, da bi vjernik uopće moga slijediti Muhammeda, alejhi-selam, gdje ga Miljenik Allahov vodi – mora puno spominjati Allaha.

Da bi vjernik, kada jednom u životu dospije u stanje uzvišenje ljepote koja mu se otriva kroz iman i islam, bio stalno u toj ljepoti, pa da nikad ne padne u stanje letargije i umora (pa se onda sa sjetom i tugom sjeća onih dana kada mu je namaz i sve ostalo bili puno ljepše, životnije nego danas), u kojem trpi napade neprijatelja Allahovih – treba da puno spominje Allaha.

Da bi vjernik bio od onih koji su s t a l n o u namazu – treba da puno zikir čini svog Gospodara, jer zikir nije ograničen vremenom, mjestom, abdestom, položajem tijela…a ima svrhu namaza!

Da bi vjernik zadobio Allahovu podršku – treba da puno zikir čini Allaha, jer će, onda, i Allah njega spominjati.

Sa zikrom se mobiliziraju Allahove vojske, a razbijaju neprijatelji.

Uglavnom, zikir je, prema riječima Muhammeda, alejhi-selam, jedna od najlakših stvari koje donose najveću dobit, pa ipak, često je taj zikir vjernicima težak, me’azellah…

Lijek je nadohvat ruke, a nama je mrsko. Šejtan to dobro zna, pa nastoji odgurnuti zikr od vjernika koliko dalje može. Na tom putu on se služi raznim metodama, na koje vjernici znaju nasjesti.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta