Ramazan

Voda nakon abdesta u ustima i post / Požudan pogled i post

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Da li gutanje vode koja ostane nakon abdesta kvari post?

PITANJE: Da li kvari post voda koju progutamo nakon što smo isprali usta za abdest, jer nakon ispiranja i izbacivanje vode ostaje kao vlažna usta i malo količine vode. Da li kvari post ako progutamo to?

ODGOVOR: Ve alejkumu selam. Islam zahtjeva od svakog postača da čuva ispravnost svoga posta i da izbjegava sve ono što može dovesti do upitnosti ispravnost njegovog posta. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem,: ’Dobro izaperi nos, osim kada si postač” (Ebu Davud, hadis je vjerodostojan)

Sam ulazak vode u usta postača ne šteti njegovom postu, a dokaz za to je dozvola ispiranja usta, s tim da post kvari ono što namjerno uđe u grlo ili unutrašnjost postača, osim u slučaju kada postač bude nadjačan ili u stanju zaborava, kao što je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ukoliko zaboravi, pa jede ili se napije neka upotpuni svoj post… ( Muttefekun alejhi).

Ne kvari post, po saglasnosti islamskih učenjaka kao što je to spomenuo imam Nevevi, Allah mu se smilovao, gutanje onog što je teško ili nemoguće spriječiti i sačuvati se od njega kao što je pljuvačka, a ovo se također može reći za gutanje vlažnosti koja se nađe nakon ispiranja usta, nakon što se ispljuju ostaci vode.
_________________________________

2. Da li je tačno da požudan pogled kvari post?

PITANJE: Da li je tačno da požudan pogled kvari post? Ovo sam čuo u jednoj džamiji u Bosni.

Odgovor: Ve alejkumu selam. Uzvišeni Allah je naredio muslimanima i muslimankama da čuvaju svoj vid i da obaraju svoje poglede od onoga što im je On zabranio da gledaju: “Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim.“( Nur 30 ). Određeni grijesi mogu biti veći ako se čine na određenim svetim mjestima i vremenima kao što je to ramazan.

Požudan pogled prema ženi strankinji nije dozvoljen u ramazanu i van njega, s tim da ne kvari post u smislu spadanje obaveze posta i obaveznosti njegovog napaštanja, ali je se za bojati da će mu nagrada posta biti umanjena.

Mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta