Tekstovi

Vrata pokajanja su širom otvorena

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Za čovjeka dok god je živ nikada nije kasno da se pokaje Allahu i da prolije suze za nedjela koja je počinio. Ako neko uspije izbjeći kaznu na ovom svijetu, neće sigurno izbjeći Allahovu kaznu na onom svijetu. Dakle, bolje je ovdje pokajati se i započeti novi list, pa inšallah, neka prošlost bude prošlost. Sve dok smo iskreni u svome pokajanju, Uzvišeni Allah će primiti naše pokajanje i oprostiti nam vaše grijehe. Ako smo počinili zlo, ali smo se iskreno pokajali i promijenili svoj život na bolje, onda će nam Allah oprostiti. Uzvišeni je obećao da će nam dati milost i oprost. Jedan je od osnovnih principa vjerovanja u islamu da Allah prašta i da je Milostivi.

Evo nekoliko ajeta koji jasno prenose ovaj koncept:

Zar ne znaju oni da jedino Allah prima pokajanje od robova Svojih i da samo On prihvaća milostinje, i da je samo Allah onaj koji prašta i da je On milostiv?! (Kur’an, Et-Tevba, 104.)

Reci: ‘O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.’(Ez-Zumer, 53.)

Onaj ko kakvo zlo učini ili se prema sebi ogriješi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti – naći će da Allah prašta i da je milostiv. (En-Nisa, 110.

Zato ne odgađajmo pokajanje, već odmah poduzmimo potrebne korake. Nitko osim Uzvišenog Allaha ne zna kada će nas smrt stići. Vrata pokajanja su otvorena sve dok nismo u smrtnim mukama, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Allah prima pokajanje Svoga roba sve dok mu smrt ne dođe do ključne kosti.”  (Et-Tirmizi)

Ali budući da nemamo načina da znamo kada će nas smrt sustići, nikada ne smijemo biti opušteni ili odgađati da poduzmemo korake prema pokajanju. Dok govorimo o pokajanju, moramo požuriti dodati da ono ne može biti valjano ako se ne poduzmu sljedeći koraci:

1.Čovjek mora osjećati duboko kajanje zbog grijeha koje je počinio.

2.Čovjek se mora potpuno suzdržati od toga, a istovremeno se suzdržavati od svih onih navoda ili okolnosti koje su ga uopće dovele do takvog grijeha.

3.Mora biti čvrsto odlučan da nikada više ne griješi, i odmah se zaokupiti svim dobrim djelima koja može kako bi izbrisao svoje prošle grijehe.

4.Sve navedeno se odnosi na grijehe koji uključuju Allahova prava; ako, međutim, vaši grijesi uključuju prava ljudskih bića, tada također morate učiniti sve što je potrebno da vratite ili nadoknadite ili ispravite pritužbe osobe kojoj ste nanijeli nepravdu. Traženje halala, činjenje usluge ili kompenzacija na bilo koji mogući način postaje osnovni uvjet valjanog pokajanja.

5.Pokajanje, kao što je gore navedeno, jednom postignuto, nedvojbeno će izbrisati nečije grijehe i zajamčiti mu novi početak. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Onaj ko se (iskreno) pokajao za grijeh je kao onaj koji nikada nije griješio.” (Ibn Madže)
_______________________

Zaključno, nakon grijeha ne treba zapadati u očaj. Umjesto toga, treba uputiti iskreno pokajanje Allahu i biti uvjeren da će Allah Svemogući oprostiti grijeh, sve dok pokajanje ispunjava gore navedene uvjete iskrenosti. Štoviše, moramo naučiti kako zaboraviti. Što se više osvrćemo na svoje stare grešne navike, to su vrata šejtanu širom otvorena da nas povuče natrag.

Izvor: www.aboutislam.net

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta