Tekstovi

Ojačaj svoje srce i prije ramazana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Činjenica je da smo konstantno „bombardirani“ poluistinama, bilo u svakodnevnom životu, medijima ili na društvenim mrežama. Teško je pobjeći, a još teže utišati one glasove koji žele uništiti našu prirodu koja nas vuče natrag našem Gospodaru. Kao muslimanima, od kojih mnogi žive u nemuslimanskim društvima, ovo je veliki test. Zadržavanje našeg imana ii rad na njemu, zahtijeva duboku posvećenost .

Važno je da ne odgađamo, pravo vrijeme je sad. Nitko od nas ne zna što će sutra donijeti i tko će od nas dočekati nadolazeći ramazan, a tko neće. Naš iman je naša odgovornost. Sad je vrijeme da se pokajemo za grijehe, da napostimo dane koje smo dužni napostiti, da udijelimo sadaku, da povećamo zikr u svom danu, da više učimo Kur’an i više se posvetimo namazu. U svemu ovome važno je držati balans između nade u Allahovu milost i straha od Njegove kazne.

U Kur’anu Uzvišeni Allah kaže: Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.(El-Hudžurat, 13.)

Svi muslimani, koje je Allah blagoslovio darom razuma i slobodnom voljom, znaju jasno razliku između dobra i zla. Možete uočiti grijeh na kilometar udaljenosti i čak možete otkriti put koji bi mogao dovesti do grijeha. To je fitra, naša urođena priroda, koja nas čini svjesnima grijeha prije nego što padnemo u njegove kandže.

Međutim, sa životnim smetnjama i normalizacijom grijeha počinjenih na otvorenom, naša srca danas mogu postati toliko desenzibilizirano da granice morala i islamske etike postanu zamagljene.

Kloniti se i manjih i većih grijeha apsolutna je potreba za jednog vjernika i vjernicu koji žele povećati svoju duhovnost. Odvajanje od štetnih prijatelja i zaštita sebe od grijeha koliko god je to ljudski moguće pomoći će da izgradimo čvrste temelje duhovnosti koji mogu izdržati čak i najveće testove uz Allahovu milost.

Uzvišeni Allah nam je naredio da tražimo od Njega i da Mu se približavamo pet puta dnevno, a uz to imamo i mogućnost koja je dostupna kroz neobavezne namaze tj. nafile. Kroz molitvu, srce postaje vezano za Allaha i čisti se od grijeha. Također, tu je i zikr koji je nešto što bi trebalo biti neizostavno u našem danu. Uzvišeni Allah kaže:

Sjećajte se vi Mene, pa ću se i Ja sjećati vas. I zahvaljujte Mi, a ne budite Mi nezahvalni.” (El-Bekare, 152.)

O vi, koji vjerujete, Allaha često i mnogo spominjite. (El-Ahzab, 41)

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: Primjer kuće u kojoj se spominje Allah, dž.š., i kuće u kojoj se ne spominje je poput primjera živog i mrtvog čovjeka.

Također, jedan ashab se požalio Poslaniku na brojnost propisa pa je tražio od njega da ga uputi na najbitnije od njih, na šta mu je Poslanik kazao: Neka ti jezik stalno bude vlažan od zikrullaha-spominjanje Allaha.

Naš iman nije nešto što je konstantno. Bit će oseke i plime, uspona i padova. Pojavit će se i nestati mnogo puta tijekom našeg života. Iz tog razloga, vjernik mora naporno raditi kako bi bio predan i odan ispravnom načinu života bez obzira na sve sile koje nas žele odvući od njega.

Duhovnost muslimana je ukorijenjena u srcu i kako bude cvjetala, grane će rasti i cvjetati u vjeri i pokornosti Jednom i Jedinom – Uzvišenom Allahu.

Iz arhive Discovering Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta