Brak i islamska porodica

Vrijeme s ocem

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Procjenjuje se da zaposleni otac danas sa svojom djecom provodi oko 3 minute dnevno. Danas cesto srecemo oceve koji napuštaju svoje porodice, oceve koji rijetko viðaju svoju djecu zbog razvoda, te oceve koji su prezauzeti i koji veoma malo, ako ikako, ucestvuju u podizanju svoje djece…

Ocevi se bude rano, dugo voze do posla i kasno se vraæaju kuci umorni. U tim momentima oni samo žele da veceraju, da se malo odmore i da legnu u krevet kako bi sljedeci dan opet mogli ponoviti tu rutinu. I svako malo, oni sebi govore da ce sljedeæi dan provesti više vremena sa svojom djecom.

Reci cete da muslimani nisu takvi. Pa, možda. Ali, koliko vremena vi provedete sa svojom djecom tokom dana? Pod tim ne racunajte to što boravite u istoj kuci s njima, vec to koliko se, zaista, družite.

Poznata americka pjesma Harryja Chapina prica tužnu pricu o djecaku koji stalno pokušava da se druži sa svojim ocem, ali je on uvijek prezauzet. Kad djecak odraste i otac ostari, otac je taj koji uporno pokušava da bude sa svojim sinom, ali sada on uvijek ima nešto prece da radi.

Kvalitetno vrijeme koje otac provede sa svojom djecom od kljucnog je znacaja i za roditelja i za djecu. Djeca trebaju znati da ih njihov otac voli i da se brine za njih, a otac treba paziti da ne prekine ovu vezu sa svojom djecom tako što ih zanemaruje.

Savjeti o tome kako poboljšati odnos otac-dijete

Postoji mnogo nacina na koje otac može kvalitetno provesti vrijeme sa svojom djecom i izgraditi vezu s njima. Cak i ako je veoma zauzet, on može izdvojiti dovoljno vremena za neke od ovih aktivnosti.

Pokažite svojoj djeci na jednostavne nacine da ih volite

Neki ocevi pokušavaju kupiti naklonost svoje djece tako što im daju poklone umjesto sebe. To može uzrokovati više štete nego koristi. Jednostavni primjer poslanika Muhameda, a.s., mnogo je bolji. Kad bi njegova kcerka Fatima, neka je Allah s njom zadovoljan, došla do Poslanika, a.s., on bi ustao, poljubio je, uzeo je za ruku i dao joj da sjedne na njegovo mjesto. Kasnije u životu, djeca ce mnogo duže pamtiti ovu vrstu licnog izaza ljubavi nego li poklon koji im je bilo ko mogao dati.

Pricajte i citajte price svojoj djeci prije spavanja
Postoji mnoštvo odlicnih islamskih prica i knjiga koje pritom možete koristiti ili cak možete izmisliti neke svoje price. Na taj nacin istovremeno pomažete djetetu da razvije svoju islamsku licnost. Osim toga, možete motivirati djecu da izmisle price koje ce oni vama ispricati.

Igrajte se ponekad sa svojom djecom

Možete se igrati loptom, bojiti slike ili graditi kuce od kockica ili bilo šta drugo.

Dopustite da vam djeca pomognu oko jednostavnih zadataka

Dopustite im da vam pomognu prilikom nošenja namirnica, pravljenja vecere ili košenja bašte. Djeca se, obicno, veoma zabavljaju radeci stvari koje odrasli smatraju obavezama.

Izvedite porodicu na piknik

Družite se s djecom igrajuci frizbija i fudbala ili ljuljajuci se na ljuljaškama. Vašoj djeci ce u sjecanju ostati ovo posebno vrijeme koje ste proveli zajedno kao porodica.

Pomozite djeci oko zadace

Pokažite im da ste istinski zainteresirani za njihovo obrazovanje i život tako što cete ih pitati o tome šta su radili u školi, te zajedno s njima citati knjige i raditi projekte i zadatke.

Najmanje dva obroka sedmicno pojedite zajedno, kao porodica

Iskoristite vrijeme koje provedete u vožnji
Nemojte samo slušati vijesti i zaboraviti da su vaša djeca u autu s vama. Pricajte i šalite se s njima ili zajedno ucite ilahije.

Ponekad okupajte svoje najmladje

Obicno su majke te koje kupaju djecu, meðutim, vrijeme kupanja je odlicna prilika za oceve da se druže sa svojom djecom. Pustite ih da pljuskaju po vodi i igraju se više nego što to uobicavaju s majkom.

Naucite svoju djecu kako da uzmu abdest i klanjaju s vama

Ako ste kod kuce, bolje je da citava porodica klanja u džematu nego svako zasebno. Djeca veoma vole uciti ezan. Odredite da najmlaðe dijete bude menadžer za namaz, da brine o serdžadama, vremenu klanjanja i pozivanju ostalih na namaz.

Vodite djecu sa sobom u džamiju

To je odlican nacin da s djecom izgradite vezu i kao otac i kao musliman.

Budite na raspolaganju svojoj djeci i dajte im do znanja da uvijek mogu racunati na vas ako žele o necemu popricati

Ako vi ne razgovarate sa svojom djecom, ona ce razgovarati s nekim drugim, a to može biti neko neodgovarajuci. Dobar nacin da svoju djecu upoznate kao osobe jeste da ih jedno po jedno izvodite na rucak, razgovor ili neki drugi dogaðaj.

Razgovarajte s djetetom, nemojte mu držati pridike

Pošto otac cesto preuzima zadatak disciplinovanja djece on lahko može postati samo osoba koja izdaje nareðenja, a prestati biti roditelj i prijatelj svog djeteta. Slušajte pažljivo ono što vam djeca pricaju, radije nego da vi samo pricate njima.

Imamo samo jednu priliku da budemo sa svojom djecom prije nego što odrastu. Ako želimo da nas vole i poštuju kad ostarimo, takav odnos trebamo izgraditi dok su oni još mali.

Ocevi obicno nemaju dovoljno vremena da se posvete svojoj djeci kao majke. Ali ako kvalitetno iskoristimo i ono malo vremena što nam je na raspolaganju, onda postoji šansa da izgradimo cvrstu vezu s našom djecom prije nego što bude prekasno.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta