Tekstovi

Za one koji tonu u grijesima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Moramo se vratiti Allahu prije nego što bude kasno. Najčešće ono što spriječava ljude u tome jeste to što vjeruju da su neki grijesi preveliki da bi ih Allah oprostio. Ali njima Uzvišeni Allah ovo poručuje: ”Reci: O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost, Allah će doista sve grijehe oprostiti jer On zaista mnogo prašta i milostiv je”

Postoji jedna prelijepa stvar u vezi pokajanja i vraćanja Allahu. Rečeno nam je da je to poliranje, glačanje srca. A poliranje znači da ne samo što čisti određenu stvar, već je učini sjajnijom i ljepšom nego što je bila prije prljanja. Ako se vratiš Allahu i zamoliš Ga za oprost i fokusiraš svoje srce i život na Njega, imaš mogućnost da budeš čak bolji nego da uopšte nisi ni pao. Ponekad pad i ustajanje nakon njega podari ti mudrost i poniznost koju možda inače nikad ne bi stekao.

Ovo je poziv za sve one koji su ušli u okean dunjaluka, koji tonu i zaglavljeni su u njegovim dubinama – ustani ka zraku, ka pravom svijetu iznad zatvora dunjaluka, ustani ka svojoj slobodi, vrati se životu. Ostavi smrt svoje duše iza sebe. Tvoje srce i dalje može živjeti i biti snažnije i čistije kao nikada prije. Zapamti, poliranje pokajanjem čini srce ljepšim nego što je bilo.

Ukloni veo svojih grijeha. Ukloni veo između tebe i života. Između tebe i slobode, između tebe i svjetla. Između tebe i Allaha. Uklonio veo i ustani. Vrati se sebi prije nego što bude kasno, jer Allah kaže: “I povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.”
____________________

Braćo i sestre, oluja dolazi, potražite utočište na jedinom mjestu gdje utočište postoji. Potražite utočište kod Allaha. I vi i ja znamo kog dana smo rođeni, ali niko od nas ne zna kada ćemo umrijeti.

Mnogi ljudi misle da možemo da živimo kako hoćemo, a onda u momentu smrti samo kažemo: “La ilahe illallah.” Ali u trenutku smrti jezik neće moći izgovoriti osim ono što mu srce naredi. Šta god da je u srcu, tada će izaći. Siromašno srce nema o čemu drugom da govori tog dana osim o dunjaluku. Ako naše srce nije bilo ispunjeno Allahom tokom života, kako može biti u trenutku smrti? Ako su naša srca ispunjena ljubavlju prema ovom svijetu, ugledu, novcu, stvorenjima naspram Stvoritelja, o tome će i da priča. Ako je srce bilo ispunjeno ljubomorom, mržnjom, takvo će biti i na samrti.

Ali ako je bilo ispunjeno ljubavlju prema Allahu, tako će biti i u času smrti. Ako si išao kroz život sa “la ilahe illallah”, da ne postoji utočište i ništa što se obožava sem Allaha, samo tada jezik će imati dozvolu da kaže: “La ilahe illallah, Muhammed resulullah”

Yasmin Mogahed

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta