Problem i devijacije u društvu

Zašto muslimani ne bi trebali slaviti Noć vještica

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Porijeklo Noći vještica

Na iznenađenje mnogih, aktualna proslava Noći vještica zapravo je ustanovljena kao dio keltskog festivala za kraj godine poznatog kao “Dan Samhaina”. Kelti, koji su živjeli u današnjoj Irskoj, proslavljali su svoju novu godinu 1. 11., pri čemu je 31. 10. označavao početak mračnijih zimskih mjeseci. Oni su vjerovali da će ove večeri zli duhovi uskrsnuti iz svojih grobova i progoniti stanovnike grada. U pokušaju da otjeraju takve duhove i zle duhove koji bi ih mogli prepoznati, maskirali bi se u kostime i palili krijesove, nadajući se da će takve aktivnosti zbuniti zle duhove. Keltski svećenici bi također prizivali zle duhove prinoseći životinjske žrtve na lomačama kako bi od takvih duhova dobili informacije o budućnosti i vijesti o njihovim usjevima.

 Običaji za Noć vještica

 U osmom stoljeću papa Grgur III promijenio je Dan Svih svetih s 13.5. na 1.11. , tj. dan nakon Samhaina. Mnogi su rekli da je ovo pokušaj da se skrene fokus sa festivala Samhain, no ipak je taj dan bio obilježen brojnim tradicijama Samhaina, uključujući nošnje i krijesove. Noć uoči Dana Svih svetih (31. 10. ) također je nazvana All Hallows Eve, a kasnije je postala poznata kao Halloween. S vremenom su se mnoge drevne tradicije Samhaina uvukle u današnje proslave Noći vještica, uključujući oblačenje u zaštrašujuće kostime i paljenje krijesova, koji su sada zapravo zaštrašujuće izrezbarene bundeve.

Je li Noć vještica haram?

Kao muslimanima, strogo nam je zabranjeno oponašati i slijediti puteve pagana i onih koji obožavaju zle duhove. Unatoč činjenici da mnogi mogu tvrditi da se takav festival promijenio u kulturni događaj, nema sumnje da sotonisti i moderni pagani još uvijek obilježavaju događaj Samhaina 31. 10. Kao muslimani, naše proslave podržavaju našu vjeru i monoteizam. Allah kaže u Kur’anu: “Šejtan je čovjeku, doista, otvoreni neprijatelj.” (Jusuf, 5.)

Islamski učenjaci iz cijelog svijeta upozorili su muslimane da ne slijede takve đavolske prakse i savjetovali su roditeljima da paze na svoje obitelji od slijeđenja ovakvih zlih i loših običaja. Poput mnogih aspekata demonologije i okultizma, Noć vještica je napravljena da izgleda kao nešto “slatko i  simpatično”. Zbog toga nažalost, neki muslimani zapravo obilježavaju ovu noć pod izgovorom da je to samo “zabava”. To je jedan od načina na koji se djeca u našem društvu, upoznaju s okultnim i demonskim simbolima i ritualima. Ovo je haram.

Iako je možda primamljivo pridružiti se takvim proslavama, moramo se podsjetiti na pogansku povijest i porijeklo ovih proslava. Umjesto toga, muslimani bi trebali slaviti ono što je Allah učinio dopuštenim, kao što su Kurban bajram i Ramazanski bajram. Ovi dani za nas imaju veliki vjerski značaj i izvor su radosti i sreće za sve muslimane. Kada se našoj djeci ne pruži prilika da slave Bajram, bit će u iskušenju da se umjesto toga okrenu drugim tradicijama. Molimo Allaha da nas i naše potomke sačuva ove zablude i svega čime On nije zadovoljan. Amin

Izvor: www.onepathnetwork.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta