Pokajnici

Zbog Biblije sam napustio hrišćanstvo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Velika borba se odvijala u meni, pa me je prijatelj odveo kod svog profesora. Ono što mi je ovaj čovjek rekao vjerovatno je razbilo moju vjeru u hrišćanstvo. On sigurno ne bi bio srećan da vidi kako putujem svijetom i govorim ljudima da mi je profesor sa Bob Jones univerziteta uništio vjeru u hrišćanstvo.

Pitao sam ga kako su moguće ovolike kontradiktornosti u Starom zavjetu. Ako znaš hebrejski jezik, kada čitaš neke djelove Starog zavjeta, kao da su poput najljepšeg arapskog. Prelijep hebrejski, kao kada čitaš Kur’an. A zatim, dva poglavlja naprijed, kao da je pisalo trogodišnje dijete, poput škrabotina. Jasno se vidi da su to pisale različite osobe. 

Pa sam ga upitao ove stvari, a on mi je odgovorio: „Ono što je imaš je knjiga koja je pisana vjekovima od strane mnogih ljudi, i koja je od originala kopirana, i kopirana, i kopirana, pa je neko ubacio poneku grešku, pa je neko nakon njega tu grešku ispravio, a dodao dvije, zatim je sljedeći uzeo i kopirao to, preskočio red, pa dodao red gdje ga nije bilo, pa je neko to kopirao od njega, odnio u svoju zemlju, pa da bi se uklopilo u doktrinu koja preovladava kod njih, nešto bi prekrižio, nešto promijenio, kako bi se uklopilo sa teološkim idejama tog dijela svijeta. Nakon svih ovih godina, imaš knjigu koja je sastavljena od svega ovoga, napisana od strane ljudi, to je ono što imaš – nesavršenu knjigu koja je usavršena jedino preko vjere.“

Tačno ovako mi je rekao. Tekstualno nije savršena, ali oni koji u nju vjeruju prosto vjeruju u nju. Znači vraćamo se opet na puku vjeru. Rekao sam: „Bog mi je dao razum i mozak sa razlogom. Da nije htio da ga koristim, uklonio bi mi razum i logiku i zamijenio sa još više vjere. Učen sam da je Biblija knjiga od Boga, a sada mi govorite da je ona prepuna grešaka, a usavršena je jedino preko vjere. To je kao da uzmem fiću, a kažem: “To može biti Mercedes, ako vjeruješ.” To nema nikakvog smisla. Ne možeš nekome tako prodati auto.

Božija vjera je savršena. Ako je Bog objavio jednu vjeru ljudima, ta vjera mora biti savršena. Ako je Bog spustio knjigu, ta knjiga mora biti savršena jer je On savršen. 

Džošua Evans

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta