Poučne priče i tekstovi

Zbog strasti napustio Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jednom prilikom skupina muslimana sjedila je sa Hasanom el-Basrijem kada su vojnici proveli svezanog starijeg muslimana, koji je bio osudjen na smrt. Kada ga je Hasan el-Basri ugledao, pao je u nesvijest…

Nakon sto mu se svijest vratila, prisutni su ga upitali ko je taj covjek i zasto je zbog njega izgubio svijest. Hasan im je rekao: “To je bio najpobozniji covjek kojeg sam poznavao. Jednog dana je posao u mesdzid da klanja i sreo je djevojku krscanku koja je bila jako lijepa i koja mu se na prvi pogled svidjela. On je s njom razgovarao i na kraju joj ponudio brak, a ona je prihvatila, samo pod uvjetom da on primi krscanstvo. On je u prvi mah odbio, ali sto je vrijeme vise odmicalo, on je sve vise bio opijen ljubavlju prema njoj. Na kraju se ipak odlucio, napustio je islam i prihvatio krscanstvo, a onda sav ushicen sto ce mu se ostvariti zivotni san, otisao njenoj kuci.

Medjutim, zateklo ga je veliko iznenadjenje. Ona nije htjela izaci pred njega, vec je razgovarala iza zavjese i rekla mu: “O covjece, u tebi nema nikakvog dobra. Ti si napustio vjeru koju si citav zivot ispovjedao zbog strasti koja ne vrijedi nista. Znaj, da sam ja napustila krscanstvo i primila islam, trazeci blagodati kod Gospodara svjetova koje nikada ne prolaze. Zatim je proucila suru El-Ihlas (Kul huvallahu ehad…)

Ljudi su se zacudili njenom slucaju i pitali su je, da li je tu suru znala prije. Odgovorila je: ‘Ne, tako mi Allaha, vec, kad se ovaj musliman zaljubio u mene i presao na krscanstvo, ja sam sanjala cudan san. Vidjela sam svoje mjesto u Dzehennemu, pa sam se prepala, a onda me melek, cuvar Dzehennema uzeo za ruku i rekao: – Ne boj se! Tvoje mjesto u Dzehennemu zamijenio je onaj covjek. Zatim me je uveo u Dzennet, i vidjela sam ispisan ajet: Allah je dokidao sto je htio, a ostavljao sto je htio; u Njega je glavna Knjiga. (Er Ra’d, 39) Onda mi je melek ucio suru El-Ihlas, a ja sam ponavljala dok je nisam zapamtila.’ Tako je ona primila islam i spasila se Dzehennema, a onaj bivsi musliman je ubijen zbog otpadnistva i nastanio je Dzehennem”, zavrsio je pricu Hasan el-Basri.

Iz knjige: biserje MUDROSTI, Abdusamed Nasuf Busatlic.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta