Poučne priče i tekstovi

Kocka (kladionica) put u propast

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako ne shvataju kockari da, i ako dobiju, time ce samo vratiti dio izgubljenih, ulozenih, prokockanih sredstava, a Allahova kazna ostaje i poslije toga kao mac koji stoji iznad glave da presijece tu kratkotrajnu radost…

Kockanje je jedna od najstetnijih, po dusu najgorih i po covjekov imetak najopasnijih navika koju, stoga, kao takvu, islam najstrozije osudjuje i zabranjuje. Kockanje podrazumijeva svaku igru u novac, gdje svaki ucesnik mora dobiti ili izgubiti.

Kaze Uzviseni Allah:

“Ne jedite imetke jedni drugih na neposten nacin… “ (El Bekare, 188) Ovo znaci – tako sto ce jedan od vas ciniti zulum (nepravdu) svome drugu. Kocka je jedan od najvecih zuluma i najgorih nepravdi. Jedenje tudjeg imetka na taj nacin je odvratna stvar koja je osudjena na propast.

Takodjer je rekao Uzviseni u 90. ajetu sure El Maide, ukazujuci na ovo zlo:” “O vjernici…”” Poziva ovim ajetom i ovim rijecima Uzviseni svakog onog u cijem srcu ima imana. Stoga, nakon ovog poziva napregnite usi, jer vam se nesto zabranjuje ili stavlja u obavezu, ako u Allaha vjerujete. Nastavlja Allah dz. s.:” “vino, i kocka, i kumiri i strelice za gatanje odvratne su stvari, sejtanovo djelo; zato se toga klonite, da biste postigli sto zelite.”

Ima li neko od onih koji se bave kockom da ce ove velicanstvene rijeci poslusati?
Postoji li covjek koji u Allaha vjeruje i Kur’an postuje da ce ostati gluh nakon ovih rjeci Njegovog Gospodara? U protivnom, zapitaj se kakva je tvoja vjera! Da li ti, onda, licis na nekog drugog, a ne na muslimana?! Ovo zbog toga jer Dahhak prenosi od amidzica Allahovog Poslanika s.a.w.s., Ibn Abbasar.a., da je rekao: “Kockali su se u predislamskom periodu (dzahilijjetu) do dolaska islama, pa im je Allah zabranio ove ruzne stvari.”

Ovo potvrdjuje i hadis resulullaha Muhammeda s.a.w.s.: “Onaj ko se bavi kockom neposlusan (nepokoran) je Allahu i Njegovom poslaniku s.a.w.s.”(Malik) Kocka se osudjuje i prezire cak i onda kada bi se covjek bavio ovom prljavom rabotom, a onda nakon toga klanjao namaz nadajuci se da ce mu Allah oprostiti. Pogledajmo sta o tome kaze iskreni Muhammed s.a.w.s. U hadisu kojeg biljezi imam Ahmed u svome Musnedu stoji da je resulullah s.a.w.s. rekao: “Primjer onoga koji kocka, pa zatim ustane da klanja, jeste kao primjer onoga koji se abdesti gnojem i svinjskom krvlju, a zatim ustane i klanja.”

Stoga, Uzviseni poziva ljude, muslimane, vjernike, mu’mine da se okanu ovog zla i da se okrenu od njega, kako bi postigli ono sto zele i ostvarili najvece ciljeve. A, zar postoji veci cilj od Allahovog zadovoljstva i zadobijanja istog, te Dzenneta prostranog i izvanrednog, velicanstvenog?!

Ovim ajetom Allah dz.s. podstice na pokornost, nudi nadu i budi uspavanu zelju svakog onog covjeka kojem je stalo do zadobijanja Dzenneta i vjecne srece. Kaze dalje Uzviseni: “”Sejtan zeli da pomocu vina i kocke unese medju vas neprijateljstvo i mrznju i da vas od sjecanja na Allaha i obavljanja namaza odvrati. Pa hocete li se okaniti?” “(El-Maide, 91) Nakon sto je izrekao rijeci upozorenja, nade i podsticaja, Allah dz.s., prijeti i zastrasuje. Iako Njemu, neka je Slavljen i Uzvisen, ne treba ljudska pokornost, iako Mu nepokornost Njegovih robova ne cini nikakvu stetu, On im zeli dobro, pa ih stoga i poziva na ovakav nacin:” “…pa hocete li se okaniti?”” Jer, kada kockanje predje iz obicne dokolice i zanimacije u strast i naviku, a to biva vrlo brzo, tada covjek postaje utopljenik, izgubljen u vrtlogu ovog zla, sve dok ga Allah ne izbavi iz tog zla.

Mnogi se nikada ne izbave. Stoga veli doktor Karadawi: “Ni jednom musliman nije dozvoljeno da trazi razonodu i odmor u kockanju, niti da u kockanju trosi svoje slobodno vrijeme, niti da stice novac kroz takvu igru – ni u kakvoj situaciji.” Ovo upozorenje bazirano je na hadisu Allahovog poslanika s.a.w.s.: “Ko kaze svome prijatelju: ‘Hajde da se kockamo’, mora podijeliti sadaku.” I u ovom slucaju Islam dolazi kao preventiva i staje na put zlu, jer je lakse sprijeciti nego lijeciti. Zato i kazeresulullah s.a.w.s.: “Ko kaze svome prijatelju: ‘Hajde da se kockamo’…, a nije receno: “Ko se bude kockao, neka podijeli sadaku”, premda je u ovom drugom slucaju svakako prece da se podijeli sadaka.

Pa kada covjek pootvara sva ova zatvorena vrata, kada podigne sve spustane rampe i prihvati sejtanov poziv umjesto Allahovog poziva, kada poslusa povik zla, umjesto zova dobrocinstva, ondai nije neprihvatljivo i postaje sasvim normalno i prirodno da zbog toga snosi posljedice i trpi sankcije. A najgora sankcija i najopasnija posljedica jeste mrtvilo srca i patnja duse. Pogledajmo kako ove posljedice ubijaju kockare a da oni toga nisu svjesni. Tako jedan od njih kaze:“Za mene je vrijednost zivota jedino u onom neobicnom golicanju pri uzbudjenju za vrijeme igre (kockanja).” Drugi je rekao: “Kada se kockam, gubim svaki osjecaj za okolinu, bez obzirako se tu nalazio. Za mene tada nista ne postoji.” Poznato je da jedan kockar nije dosao na dzenazu svome ocu, samo za to sto nije mogao da prekine svoje kockanje.

Koliko li je samo brakova i porodica unisteno zbog kocke i kockanja?! Koliko li je djece zaplakalo zbog ovog zla, ostalo bez krova nad glavom, osiromasilo… Strast za kockanjem razara u covjeku sve glavne vrline koje krase covjeka i zbog kojih se ljudi nazivaju ljudima. Kocka u covjeku ubija razum, ljudsko dostojanstvo i cast, tako da je kockar spreman ukrasti, prevariti, slagati, pa i ubiti drugog covjeka, samo da bi dosao dosredstava za kockanje. Sto je u tome najgore, kockari i takve ne ljudske postupke ne smatraju zlocinom, niti grijehom, jer im kocka unistava svijest i sposobnost normalnog ljudskog rasudjivanja.

Nakon svega, cemu se nadaju vlasnici kockarnica, kazina, kladionica… Cemu se nadaju oni koji hljeb zaradjuju na ovom poroku, zlu i haramu? Zar misle da ce im Allah dati bericet u takvom imetku i da im isti propasti, kad – tad? Kako misle pred Allaha izici i racun Mu poloziti u Danu Sudnjem koji ce tezak biti nebesima i Zemlji?

Na kraju, ljudi, ako ovo citate… Pouku uzmite i Allahu se pokajte. On je Milostiv i ne zuri sa kaznom, na ljudsku teobu (pokajanje) ceka. Ne zaboravite – druge ubijate a od toga djecu hranite. Sta ocekujete sutra od takve djece, koja su haramom nahranjena i na haramu odgojena? Spomenuo je Allahov poslanik s.a.w.s. covjeka koji je dugo putovao, rascupane i prasnjave kose, ruku pruzenih prema nebu, (kako uci dovu): “Gospodaru, gospodaru!”, a hrani se haramom, pice mu je haram, odjeca mu je haram, odhranjen je haramom – pa kako da mu se dova uslisa!? Iako se Uzviseni Allah stidi, neka je Slavljen, da praznim vrati ruke covjeka koji ih je podigao prema Njemu tj. da mu ne uslisa dovu i ne ispuni zelju, ipak jedenje, pijenje, oblacenje harama neminovno vodi sprjecavanju uslisavanja dove.

Zbog toga je gornji hadis i dosao u upitnoj formi i kao da se njime zeli izraziti cudzenje zbog takvog postupka i odmah ukazati na nemogucnost realizacije istog. Stare, dobre i ispravne generacije muslimana (selef) govorili su: “Ne ocekuj s nestrpljenjem da ti se dova uslisa kada si joj puteve zatvorio svojim grijesima.” U ovom znacenju jesu i rijeci pjesnika: “Mi molimo Allaha u svakoj nedaci i nevolji, ali Ga potom u blagostanju i dobroti zaboravljamo; kako se nadati da nam On dovu uslisa kad joj puteve grijesima zatvorismo?”

“Iz knjige: “Uljepsaj svoj zivot”, Sanin Musa, drugo izdanje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta