Džehennem

Zebanije – čuvari Džehennema

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allah će stanovnike Džehennema učiniti da budu ogromni kako bi mogli podnositi razne džehennmeske kazne, jer kada bi čovjek u svojoj sadašnjoj veličini bio bačen u Džehennem u trenutku bi nestao od žestine vatre. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Razdaljina između dva ramena nevjernika u Džehennemu je tri dana brzog jahanja.” (Buharija i Muslim) A u drugoj predaji kaže: “Kutnji zub ili očnjak nevjernika u Džehennemu je poput brda Uhud.” (Muslim) Rekao je: “Debljina kože nevjernika je četrdeset i dvije podlaktice, kutnjak mu je poput Uhuda, a mjesto na kojem sjedi u Džehennemu je poput udaljenosti između Mekke i Medine.” (Tirmizi, sahih)

Sad možemo samo zamisliti koliki čuvari Džehennema moraju biti da bi čuvali i kažnjavali njegove stanovnike! Poslušajmo njihov opis:

Uzvišeni opisuje čuvare Džehennema kao stroge i snažne, pa kaže: “O njoj će se meleci strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovijedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršavati.” (At-Tahrim, 6.) Prenosi Ebu Ne’im svojim lancem prenosilaca od Ka’ba r.a., da je rekao: “Čuvari Džehennema su ogromni! Razdaljina između njihovih ramena je koliko godinu dana hoda. Svaki od njih sa sobom ima malj koji na sebi ima dvije željezne ušice, kada njime udare nekog od stanovnika Vatre, od siline udarca kroz vatru će propadati sedam stotina hiljada godina.”

Prenosi Abdullah b. Ahmeda svojim lancem prenosilaca od Ebu Imrana El-Džuvenija da je rekao: “Do nas je došlo da razdaljina između ramena jednog o čuvara Džehennema iznosi koliko godinu dana hoda, jednim svojim udarcem će džehennemliju pretvoriti u prah od glave do pete“, a u drugoj predaji stoji: “Do nas je došlo da će Džehennem čuvati devetnaestorica, razmak između ramena jednog od njih je godinu dana hoda, u njihovim srcima ne postoji ni trun milosti prema nevjernicima, naprotiv, stvoreni su da kažnjavaju.”

Bilježi Ibn Ebi Hatim svojim lancem prenosilaca od El-Minhala od Amra da je rekao: ‘Kada Allah naredi melecima i kaže: “Držite ga i u okove okujte.” (AI-Haqqa, 30.), čovjeka će ščepati sedamdeset hiljada meleka, a samo jedan od njih kada učini ovako – kada raširi svoje ruke – njima će ščepati i u Džehennem baciti mnoštvo ljudi.’

Zapovjednik čuvara Džehennema

Kaže Uzvišeni: “Oni će dozivati: ‘O Malik! Neka Gospodar tvoj učini da umremo!” (Az-Zuhruf, 77.) Malik je čuvar Džehennema i zapovjednik ostalih njegovih čuvara. Allahov Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, je vidio Malika u noći Isra’a i Mi’radža gdje mu je Malik tom prilikom nazvao selam. Hadis bilježi imam Muslim od Enesa r.a. Allahov Poslanik alejhi selam je Malika vidio i u snu, imao je veoma strašan izgled.
________________________

Subhanallah, kolika je onda veličina i moć Onog Koji je ova ogromna stvorenja stvorio i koji bez pogovora izvršavaju Njegove naredbe? Zbog toga vam toplo preporučujemo da pogledate ovaj fascinantni video klip koji govori o veličini Uzvišenog Allaha:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta