Problem i devijacije u društvu

Želja za ugledom uništava čovjekovu vjeru

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Ko priželjkuje da ga ljudi pohvale zbog njegovih djela, zbog njegovog znanja, zbog pobožnosti, darežljivosti, bilo čega, on je time umanjio vrijednost svojih djela. A ponekad može biti i u potpunosti lišen nagrade, ako mu ni na kraj pameti nije bilo da to čini radi svog Gospodara. Osoba koja jedva čeka da je neko pohvali i da se priča o njoj  je osoba koja ima opaku bolest.
 
Rekao je Ibn Kajjim, rahimehullah: “Od Allahovih blagodati čovjeku jeste da mu ne pokaže njegova dobra djela za njegovog života.” Tek kad umre, sve to ispliva. To su riječi koje su građene na pravilima dini-islama, jer čovjek se lahko zanese “ja sam uradio to i to, a pogledaj ove druge, niko ništa nije uradio, spavači.” Sebi čovjek da veliku dimenziju, gleda sebe očima umišljenosti. Zato je bilo među učenjacima da napišu knjige, ali tek kad umru su se dijelile. 
 
Osoba koju drugi pretjerano hvale može sebe smatrati savršenom. Pohvale ga neće navesti da se popravi i pokaje, da svede sa sobom račune, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Svaki sin Ademov je griješnik.” 
 
Ebu Bekr, radijallahu anhu, kaže da je neki čovjek spomenut u prisustvu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa ga je jedan čovjek počeo hvaliti. Tada je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Teško tebi, presjekao si vrat svome drugu.” Pa je to tri puta ponovio. Ako već neko mora da pohvali nekoga, neka kaže: “Smatram da je takav i takav, a on će pred Allahom račun polagati.” 
 
Rekao je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve selle: Dobro se čuvajte međusobne pohvale, to je smrt.” Kaže Ibrahim et-Tejmi, rahimehullah: “Sjedili smo jedne prilike kod Omera pa je jedan čovjek počeo hvaliti drugog, pa Omer reče: Ubio si čovjeka, Allah te ubio.” Duša je čudna, duši ne treba puno. Nju ne treba puno stimulirati, riječ-dvije da čuje o sebi, dovoljno je. A svako zna sebe. Sjedi sam sa sobom i analiziraj te riječi koje su rečene o tebi, vidi jesu li one na mjestu, uporedi to sa svojim krnjavostima i manjkavostima i u ibadetu i u ophođenju sa ljudima, pa ćeš vidjeti gdje si.
 
Ako nekome neće naštetiti ta pohvala, ne smeta da ponekad osoba bude pohvaljena. Međutim, ako znamo da bi mu to moglo naštetiti, to je zabranjeno. A još gore od toga je samopromovisanje, to je pokazatelj da čovjek ima bolest srca pri sebi.
 
Safet Kuduzović
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta