Brak i islamska porodica

Ženski šer

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Znam da su ove teme o kojima pišem zaista bolne. Ali isto tako znam da je naše društvo u potrebi za ovim pričama. Neko mora da ih piše. Neko mora da pokuša osvijestiti druge. Neko mora da ukazuje na pogreške. Donosim vam još jednu istinitu priču o ljudskom zlu. O „ljudima“ koji se povinuju svome nefsu, pa rastave muža od žene. Razore porodicu. Osirote djecu.

Ljubav je Allahova milost. On posebnu vrstu ljubavi spušta među supružnike. Njihov odnos je poseban. Ne kao onaj odnos roditelja i djeteta, niti kao onaj odnos braće i sestara. Nažalost, mnogi roditelji osjete ljubomoru kada njihova djeca stupe u brak, i požele da ih razdvoje.
_________

Bila je jedna majka. Prije rata. Imala dvije kćeri i sina. Allah joj je uputio sina, a ona,  protivila se tome iz straha da ga komunisti ne uhapse i ne zatvore. Borila se protiv njega i njegove vjere. Borila se, ali nije mogla da se izbori. Jer, ljubav prema Allahu je veća od svake druge, i posebnija. Oženio se njen sin jedinac bez njenog pristanka. Oženio pokrivenu, kćerku jednog hadžije. Tihu, povučenu i skromnu ženu. Majci nije bilo po volji. Trudila se da ih rastavi. Dolazila gotov svaki dan snahi i pričala o svome sinu i njegovoj prošlosti sve najgore, savjetujući joj da je najbolje da ga ostavi. Snaha je bila vjerna supruga, a njene priče je vješto izbjegavala i ignorisala. Kada je vidjela da je to neće dovesti do željenog rezultata, okrenula se sinu. Redovno ga je sačekavala na putu od posla do kuće i pričala sve najgore o njegovoj ženi, plačući i žaleći se na nju. Međutim, i sin je dobro poznavao svoju suprugu pa je majci govorio da nju voli i poštuje ali da svojoj supruzi ne može naći mahanu makar je i tražio.

Majka se umorila od uzaludnih pokušaja. Shvatila je da im svojim spletkama ništa ne može. Ali, okrenula se jednom drugom „rješenju“- sihru. Počela je obilaziti sihirbaze tražeći od njih da naprave sihr od kojeg će snaha umrijeti. I oni su joj napravili jedan takav, a ona ga je donijela snahi u goste. Dok je snaha usluživala nju, ona ga je ubacila u snahinu čašu soka. Nažalost, taj sihr nije popila samo snaha, već se iz te čaše napilo i njeno dvogodišnje dijete. Allahovo određenje nije bilo da umru, međutim- zdravstvene posljedice sihra su se preko noći pojavile. I snahi i djetetu. Teške. Bolne.

Prošlo je neko vrijeme. Snaha i dijete su se jednim dijelom oporavili od tog sihra Allahovom voljom i Kur’anom. Ali, majka nije ostala mirna. Počela je naručivati sihre vlastitom sinu. Počela ga je i proklinjati. Željeti mu sve najgore. Njena upornost se isplatila. Vremenom, zbog utjecaja stresa sa drugih strana (zbog smanjenja ibadeta i predanosti Allahu)- sihr rastave je počeo djelovati na sina. Iako je majka umrla u teškim mukama i nije dočekala da vidi radost koju je željela, supružnici su se na koncu rastali.

I možda ne bi saznali za uzrok svega, da nisu svekar i mlađa sestra od muža jednog dana ispričali šta su sve radili, želeći da ih rastave. Sestra je donijela  mnoštvo sihira i pokazala u kojoj odjeći su im zapisi i slično. Da, ovo sve je jedna majka uradila. Svome sinu. Svojoj snahi. Svojim unucima. Uradila je, jer nije bila zadovoljna da njena snaha bude pokrivena, ne radi, odgaja djecu i bude poslušna mužu. Ona je željela „modernu“ snahu, u kratkoj suknji i na radnom mjestu. Snahu koja će joj sina vratiti na „stare postavke“- odvratiti ga od vjere.
_____________________

Mnogi kada čuju za probleme između snahe i svekrve krive muža, kako nije dorastao i kako ne umije praviti balans između majke i žene. Tako mi Allaha, postoje i svekrve i snahe kojima niko osim Allaha ne može stati u kraj. Postoje svekrve koje čine zulum bez ikakvog razloga snahi, kao i one koje prema snahi lijepo postupaju ali njenom mužu (svome sinu) o njoj pričaju najgore, želeći je tako njemu omrznuti. Postoje i snahe koje žele odvratiti sina od majke, praveći od sebe žrtvu, da nas Allah sačuva.

A teško je zaista ne potpasti pod utjecaj roditelja. Jer, čak i zle majke koje se Uzvišenog ne boje, nerijetko se pozivaju na svoje pravo kod djeteta. A dokle sve može ići ženski šer, primjer je i ova priča. Ova tužna priča. Priča o majci koja je posegnula za svim vrstama grijeha, od potvore, ogovaranja, prenošenja riječi, zavađanja- pa sve do sihra!

Ako ste svekrva ili snaha, a bavite se onim čime Allah nije zadovoljan, dobro razmislite o svojim djelima! Ljubav i sina i muža je u Allahovoj vlasti. A sigurno je da nema većeg zuluma od rastavljanja sina od majke i supruga od supruge. Bojte se Allaha, On zaista brzo račune sviđa.

Halima Lj.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta