Zanimljivosti i nauka

Znakovi u nama – sistem cirkulacije

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Znakove savrsenosti Allahovog dz.s. stvaranja imamo ne samo posvuda oko nas vec i u nama samima. Jedan od tih znakova je i sistem cirkulacije krvi u nasem organizmu.

Kada posmatramo sistem cirkulacije u nasem tijelu, a koji ukljucuje srce, krvne sudove i pluca, mozemo uvidjeti da je to jedan izuzetno slozen sistem. Komponente sistema cirkulacije snabdjevaju priblizno 100 triliona celija u ljudskom tijelu, jednu po jednu. Srediste ovog sistema je srce. Srce, sa svoja cetiri osnovna dijela, u razlicite dijelove naseg tijela pumpa svjezu i iskoristenu krv, tako da pri tom ne dolazi do mjesanja te dvije vrste krvi.

Ako se pridodaju jos i bubrezi, koji su na izvjestan nacin zaduzeni za cistocu krvi, zatim gusteraca, koja regulira nivo secera u krvi jacim ili slabijim izlucivanjem glukagona, odnosno insulina, zatim jetra, koja odrzava hemijski sastav krvi pod kontrolom, te razni ucesnici imunoloskog sistema u krvi, pred nama se pojavljuje zapanjujuca struktura.

Svaki dio ovog komplesnog sistema je u savrsenom skladu i svi su oni jedan s drugim uvezani na najbolji nacin. Svi ti skladni elementi sluze zajednickoj svrsi i ako bi samo jedan dio nedostajao, citav sistem bi pao, te bi to prouzrokovalo smrt doticne osobe. Zapitajmo se da li su ovi dijelovi ljudskog organizma mogli sami od sebe nastati, kako neki tvrde, da vrse ovako slozene, i za tijelo, neophodne funkcije. Kako su ovi dijelovi znali da ce jedan od drugog zavisiti, pa su nastajali jedan po jedan i uvezivali se u jedan organizam.

Srce bez pluca, koja krv ciste od karbondioksida i obogacuju kiseonikom, ne moze odrzati zivim nase tijelo duze od jedne minute. Slicna se zapazanja mogu napraviti kad bi se u zamisli iskljucile neke druge komponente ovoga sistema. On pocinje funkcionirati tek sa istovremenim ukljucenim svim svojim komponentama.

To je jos jedan primjer koji nam pokazuje savrsenost stvaranja, primjer koji pokazuje neuporedivu moc i znanje Onoga Koji stvara ljude, Allaha dz.s. , Stvoritelja svih svjetova.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta