Tekstovi

Znanje – blago dragocjenije od zlata

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uzvišeni Allah je poslao mnoge naredbe koje nas usmjeravaju da čitamo, promatramo, razmišljamo i razumijemo. Čovjeku je dan snažan intelekt koji može ispravno upotrijebiti.

O vjernici, kad vam se kaže: ‘Načinite mjesta drugima tamo gdje se sjedi’ – vi načinite, pa i vama će Allah mjesto načiniti; a kad vam se rekne: ‘Dignite se’ – vi se dignite – Allah će na visoke stepene uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje. – A Allah dobro zna ono što radite.“ (El-Mudžadela, 11.)

Znanje trebamo smatrati jednim korisnim entitetom koji će zadovoljiti potrebe naše duše, tijela i radoznalog uma. Korisno znanje povećava naše sjećanje na Uzvišenog Allaha i svijest o Njemu. Vodi nas bliže našem Gospodaru, a upravo je to smjer u kojem trebamo iskoristiti svoj potencijal.

Vrlo smo blagoslovljeni što smo rođeni u eri u kojoj tehnologija nadopunjuje naš intelekt. Danas svi ti dostupni alati mogu itekako biti od korisni, naravno na nama je da ih koristimo u ispravne svrhe. Znanje je na dohvat ruke, pa zaista manje nego ikad imamo izgovore da ga ne stječemo. Stoga neznanje trebamo ostaviti iza sebe i težiti znanju.

Uloga vjernika u kolektivnoj inteligenciji

Ljudska rasa ide prema kolektivnoj inteligenciji. Istraživački radovi se dijele i nastavljaju dalje. Svaka se domena istražuje s najvećim žarom i rezultati koji se pojavljuju su prilično zapanjujući. Postoje razni forumi i mjesta gdje se ti istraživački radovi objašnjavaju za dobrobit običnog čovjeka. Ljudi koji žele stjecati znanje i biti od koristi drugima, trebaju sudjelovati u tim aktivnostima u bilo kojem svojstvu koje mogu priuštiti.

Mnogo je truda uloženo u stvaranje znanja u prošlom stoljeću. Mnogi znanstvenici i stručnjaci u raznim područjima iskreno su se za tim bavili iz čiste strasti. Važno je razumjeti žrtve koje su podnesene da bi čovječanstvo doseglo mjesto gdje se sada nalazi, naravno sve se to događalo i događa se samo Allahovom dozvolom.

Čovjek koji voli vjeru i koji vjeru želi razumjeti, treba se okružiti sa znanjem i sa ljudima koji su prenosioci znanja. Ova polja ne idu u suprotnim smjerovima. Vjera treba dovesti do znanja, a znanje treba dovesti do jače vjere.

Kaže Allah Uzvišeni: A Allaha se boje od robova njegovih – učeni(Fatir, 28).

Reci: ‘Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!’“ (Ez-Zumer, 9.)

Neka je uzvišen Allah, Vladar Istiniti! I ne žuri s čitanjem Kur’ana prije nego što ti se objavljivanje njegovo ne završi, i reci: ‘Gospodaru moj, Ti znanje moje proširi!‘“ (Ta-Ha, 114.)

Potraga za znanjem zahtijeva predanost. Islam nas ne sprječava da dovimo za dunjalučke stvari, npr. auto, ali uvijek nam Ahiret mora biti na umu i ne smijemo dozvoliti da nas dunjaluk odvede toliko daleko da zaboravimo Ahiret. Ako u svojim željama izostavimo znanje i zaboravimo na traženje Allahovog zadovoljstva, pohlepa će nas obuzeti, a to ne smijemo dozvoliti. I za kraj, znanje je blagodat za koju bismo trebali iskreno doviti i marljivo ju tražiti.

Izvor: Razumjeti Kur’an

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta