Odgovori

Hadžija i nepristojno obučena mu žena

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum!

Poznajem jednog covjeka koji bi zelio otici na hadz. Njegova zena se nosi prilicno otkriveno, i ako bi taj covjek obavio hadz, ja ne znam kako bi izgledalo: on hadzija, a zena mu hoda prilicno kratke nosnje. Kako ova situacaija moze da utice na njega, njegovu okolinu i na druge muslimane?

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Obavljanje Hadždž od strane muža nije u direktnoj sprezi sa otkrivanjem njegove žene i njenim kratkim nošenjem. Muškarac koji obavi temelj Islama, tj. Hadždž imaće za to nagradu i to se ubraja u velika pohvalna djela jer je riječ o izvršenju rukna Islama. A njegova odgovornost za nepropisno nišenje njegove žene je sasvim drugo pitanje koje direktno ne utiče na obaveznost i valjanost samog Hadždža. To što nije njegova žena propisno obućena najviše odgovorna ona sama, a zatim njen muž ako nije uložio dovoljno truda oko popravljanja tog stanja.

Međutim, ako je on sa svoje strane uložio dovoljno truda da se to pitanje riješi neće ga Allah opterećavati preko njegovih mogućnosti. Prema tome, njegov odlazak na Hadždž je jedno veliko pohvalno djelo, a njeno nepropisno nošenje je veliki munker i loše djelo ali nisu jedno sa drugim direktno povezani. Ve billahi tefik.

Odgovorio mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: