Odgovori

Ulazak meleka u kuće gdje imaju slike – Muž mi brani hidžab

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
PITANJE: Es-selamu alejkum! Znam da meleci ne ulaze u kuće gdje imaju slike, pa me zanima kakva je situacija ako slike nisu istaknute nigdje, tj. ako se nalaze u kutiji sklonjene od očiju. I još jedno pitanje, moj muž misli da trebam staviti hidžab kad budem u starim godinama (Allah zna hoću li ih dočekati), a ja se ne slažem s time. Kako postupiti po tom pitanju? Voljela bih kada biste mi odgovorili na pitanja. Hvala unaprijed, da vas Allah nagradi.

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Meleci ne ulaze u kuću u kojoj se nalazi slika” (Buhari i Muslim). Učenjaci spominju da je zabrana došla za crtanje i slikanje slika živih bića i njihovo kačenje po zidovima, ormarima i sl. iz nekoliko razloga. Neki od tih razloga su veličanje onih koji se nalaze na slikama, ili mjenjanje izgleda stvorenja i sl. Fotografske slike nisu zabranjene da se slikaju jer ne predstavljaju mjenjanje Allahovog stvaranja. Te su slike slične ogledalu, pokazuju čovjekov pravi lik i ne predstavljaju mjenjanje, a ako su slike sa određenim izmjenama to je zabranjeno. Međutim, zabrana kačenja ostaje i za fotografske slike zbog razloga koji su spomenuti. Ispravan stav u pogledu čuvanja slika, a Allah najbolje zna, je dozvoljenost, pod uslovom da su sklonjene u ladice i sl., jer ne postoji niti jedan razlog zabrane koji smo spomenuli. A, također, ovo ne sprječava da meleci ulaze u kuću, a Allah najbolje zna.

Vezano za vaše drugo pitanje, pravilo glasi: “Nema pokonosti stvorenju u griješenju Stvoritelju“. Vi trebate da stalno razgovarate sa svojim mužem oko toga na lijep način, te da mu objasnite razloge zašto to želite učiniti. Da mu spomenete da je to stroga obaveza svakoj ženi muslimanki, te da je žena griješna Allahu zbog toga. Hidžab je od razloga Allahovog zadovoljstva i to je pokornost Allahu. Trebate da učinite sve što je u vašoj mogućnosti u pogledu nošenja hidžaba, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta