Odgovori

Pitanje za tešehud

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum! Kada klanjam u džematu za imamom i na zadnjem tešehudu uspijem proučiti samo ettehijjatu i pola salavata a imam već predaje selam kako ću postupiti? Proučiti do kraja pa sam predati selam, ili odmah predati selam za imamom?

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Ako uspijete proučiti ettehijjatu do kraja, dakle, do završetka dva šehadeta sa tim ste ispunili ono što je obavezno. Postoji razilaženje među islamskim učenjacima da li su salavati i dova obavezni ili su mustehabb. Ispravan stav, a Allah najbolje zna, je da su pohvalni i da čovjek nije griješan ako ih ne izgovori. Tako da ako uspijete proučiti ettehijjatu i imam počne predavati selam slijedit ćete imama shodno hadisu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Imam je učinjen (postavljen) da se slijedi” [Buhari i Muslim]. Dakle, ovo je u slučaju ako se ne može stići proučiti nešto što je u osnovi pohvalno, međutim, ako se ne stigne proučiti nešto što je rukn ili vadžib, obaveza je dovršiti, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta