Odgovori

Moj muž ima kontakt sa bivšom djevojkom / Stanje supružnika na Sudnjem danu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Moj muž ima kontakt sa bivšom djevojkom

PITANJE: Selam alejkum! Prije izvjesnog vremena slučajno sam u muževoj jakni našla telefon za koji nisam znala. Kad sam ga otvorila i pogledala slike, doživjela sam šok u pravom smislu riječi: vidjela sam slike obnažene žene. Kad sam ga upitala ko je to, rekao mi je da je to neka njegova bivša “djevojka” koju je trebao vjenčati i da u zadnje vrijeme kontaktiraju te da mu je ona poslala te slike, a i on njoj. Viđali su se i razgovarali na telefon i izgleda da su imali “tjelesne kontakte”! Stupila sam u kontakt s tom ženom i ona mi je sve priznala i potvrdila da su to njene slike. Mene zanima kakav je šerijatski stav po tom pitanju i šta mi je najbolje da uradim? Ja želim samo Allahovo zadovoljstvo i da On bude zadovoljan! Da vas Allah nagradi na oba svijeta, inšallah, i očekujem vaš odgovor.

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Shodno činjenicama koje ste naveli, vaš je muž počinio veliki grijeh i prijestup koji vama daje pravo na razvod braka. Da li ćete mu oprostiti ili ne, to je vaša odluka: ukoliko smatrate da možete da mu oprostite i da će se on iskreno pokajati, da vas neće varati i da će vaša bračna zajednica moći opstati u duhu bračne harmonije, onda bi to bilo pohvalno, ali ukoliko smatrate da mu nećete moći oprostiti i da postoji sumnja u njegovo iskreno pokajanje te da vaš bračni život neće biti u harmoniji, već u svađi, onda je bolje da se rastanete i da svako osnuje novu bračnu zajednicu na zdravim odnosima. Allah najbolje zna!

Odgovorio: mr. Osman Smajlović

_____________________________________

Stanje supružnika na Sudnjem danu

PITANJE: Hoće li se supružnici koji su proveli dunjalučki život sastati u džennetu? I šta će se dogoditi ako jedno od supružnika bude bačeno u džehennem – hoće li, kasnije, biti skupa u džennetu?

ODGOVOR: Kad je riječ o ovom pitanju, načelno je pravilo da će supružnici koji su bili muslimani i umrli kao muslimani biti skupa u Džennetu, Kući radosti. Allah će ženu mužu priključiti – ako on bude zaslužio više džennetske razine od nje, odnosno njega će njoj priključiti – ako ona zasluži viši džennetski stepen. I treba znati da će međusobno pomaganje supružnika u činjenju dobrih djela na ovom svijetu, biti razlog da budu skupa u džennetu.

Ako se dogodi da jedno od supružnika bude bačeno u Džehennem, zbog kazne koja neće vječno trajati – vanjsko značenje šerijatskih dokazâ ukazuje na to da će se sastati u Džennetu, nakon što istekene kazna paćeniku. A ako se dogodi da jedno od supružnika umre kao nevjernik – Allahu usmrti nas u islamu – tad će onaj drugi supružnik, dženetlija, moći poželjeti drugog supružnika u Džennetu, i Plemeniti će Allah ispuniti tu njegovu želju.

Ovdje je zanimljivo ukazati na pitanje kome će pripasti ona žena koja je na dunjaluku živjela u više bračnih veza, to jest, koja se nekoliko puta udala i razvela. Neki islamski učenjaci vele da će takva žena pripasti posljednjem mužu, a neki, opet, tvrde da će joj Svemogući Allah dati da, sama izabirući, pripadne onom mužu koji je bio bolji spram nje.

Potonji učenjaci svoju tvrdnju dokazuju dobrim predanjem koje je zabilježio Ed-Darekutni, a u kojem stoji da je Ummu Habiba, Resulullahova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga upitala Poslanika: “Allahov Poslaniče, kome će u džennetu pripasti žena koja je na ovom svijetu bila udata za dvojicu ljudi: prvom ili drugom mužu?” Na ovo pitanje Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: “Bit će joj dato da izabere između njih dvojice, a izabrat će onog koji je prema njoj bio bolji, i pripast će njemu. Vidiš, o Ummu Habiba, lijepa ćud donosi svako dobro na ovom i na budućem svijetu!” A Allah, opet, najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: