Odgovori

Pojeo sam hranu u kojoj je bilo svinjetine…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Rođak i ja smo nešto kupili za jesti, ali nismo primjetili da u sustavu to što smo jeli (topljeni sir) ima i svinjetinu. Bez ikakve prethodne namjere, pojeo sam to pa mi je bilo jako krivo i žao. Pa želim znati jesam li učinio grijeh, i šta trebam uraditi da bih popravio to.

Odgovor: Ve alejkumu selam. Svaki musliman mora da se brine o svojoj ishrani i ona mora biti halal. Jer hranjenje haram hranom nije dozvoljeno, opasno je i ima ružne posljedice na dunjaluku i ahiretu. Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: ”O ljudi, jedite od onoga što ima na Zemlji, ali samo ono što je dopušteno i što je prijatno, i ne slijedite šejtanove stope, jer vam je on neprijatelj očevidni!”( Bekare 168).

Spomenuo je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve selem, čovjeka koji je dugo putovao, rasčupane i prašnjave kose, ruku pruženih prema nebu, (uči dovu): “Gospodaru, gospodaru!”, a hrani se haramom, piće mu je haram, odjeća mu je haram, odhranjen je haramom – pa kako da mu se dova usliša!? (Tirmizi , hadis je vjerodostojan)

Jedan od vidova brinjena o halal hrani je i to da se zna stanje mjesta gdje se jede, da li je hrana u njemu halal ili pak nije. Ukoliko se zna ili preovladava mišljenje da je na određenom mjestu halal hrana na osnovu određenih pokazatelja a potom se ispostavi da je bilo haram sastojaka, onda osoba nije griješna jer je uradila ono što je u njenoj mogućnosti i Allah ne duži musliman preko njegovi mogućnosti.

A ukoliko je osoba bila nemarna u odabiru mjesta hranjenja i ispostavi se da je pojela haram sastojke, bojati je se da je griješna, jer nije učinila ono što je obaveza na njoj i obavezna je da se pokaje, čini dobra djela kako bi izbrisala loša i ubuduće mora se brinuti o svojoj ishrani i o mjestima gdje to čini. Allah najbolje zna!

Mr Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta