Odgovori

Stanje supružnika na Sudnjem danu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Hoće li se supružnici koji su proveli dunjalučki život sastati u džennetu? I šta će se dogoditi ako jedno od supružnika bude bačeno u džehennem – hoće li, kasnije, biti skupa u džennetu?

ODGOVOR: Kad je riječ o ovom pitanju, načelno je pravilo da će supružnici koji su bili muslimani i umrli kao muslimani biti skupa u Džennetu, Kući radosti. Allah će ženu mužu priključiti – ako on bude zaslužio više džennetske razine od nje, odnosno njega će njoj priključiti – ako ona zasluži viši džennetski stepen. I treba znati da će međusobno pomaganje supružnika u činjenju dobrih djela na ovom svijetu, biti razlog da budu skupa u džennetu.

Ako se dogodi da jedno od supružnika bude bačeno u Džehennem, zbog kazne koja neće vječno trajati – vanjsko značenje šerijatskih dokazâ ukazuje na to da će se sastati u Džennetu, nakon što istekene kazna paćeniku. A ako se dogodi da jedno od supružnika umre kao nevjernik – Allahu usmrti nas u islamu – tad će onaj drugi supružnik, dženetlija, moći poželjeti drugog supružnika u Džennetu, i Plemeniti će Allah ispuniti tu njegovu želju.

Ovdje je zanimljivo ukazati na pitanje kome će pripasti ona žena koja je na dunjaluku živjela u više bračnih veza, to jest, koja se nekoliko puta udala i razvela. Neki islamski učenjaci vele da će takva žena pripasti posljednjem mužu, a neki, opet, tvrde da će joj Svemogući Allah dati da, sama izabirući, pripadne onom mužu koji je bio bolji spram nje.

Potonji učenjaci svoju tvrdnju dokazuju dobrim predanjem koje je zabilježio Ed-Darekutni, a u kojem stoji da je Ummu Habiba, Resulullahova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga upitala Poslanika: “Allahov Poslaniče, kome će u džennetu pripasti žena koja je na ovom svijetu bila udata za dvojicu ljudi: prvom ili drugom mužu?” Na ovo pitanje Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: “Bit će joj dato da izabere između njih dvojice, a izabrat će onog koji je prema njoj bio bolji, i pripast će njemu. Vidiš, o Ummu Habiba, lijepa ćud donosi svako dobro na ovom i na budućem svijetu!” A Allah, opet, najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta