Odgovori

Ima li nade za mene

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum

Da li moze momak ili djevojka koji su prije zivjeli nemoralnim zivotom da se pokaju i da budu dobri muslimani? Dali je za takve sada kasno ili mozda postoji sansa da Allah primi njihovo (moje) pokajanje?

Odgovor:

Alejkumus-Selam!

Vecina nas sa Balkana je odrasla i zivjela u takvoj sredini i u takvom vremenu (vrijeme komunizma) gdje se nije puno pridavalo vjeri i moralnom odgoju covjeka. Mnogi nasi roditelji su pali pod uticaj tadasnje ateisticke ideologije i vlasti koja je bila u to vrijeme, tako da u najvecem segmentu nisu ni svoju djecu odgajali u duhu nase preljepe vjere, nazalost.

Zato se nije ni za cuditi da su iz takvog podneblja i vremena izrastale generacije kojima je jedan od osnovnih ciljeva da sto vise zadovolje svoje strasti i nagone, pa u mnogo slucejeva i kad tim radnjama stete drugim ljudima a i samim sebi.

Medjutim nikada nije kasno da covjek uvidi svoje greske i da porpravi svoje stanje, jer insan nikada ne treba da gubi nadu u Allahovu swt milost, jer je On Milostiviji od najmilostivijih. Zato takvim osobama preporucujem da se pokaju iskrenom teobom Uzvisenom Allahu, jer nema grijeha za koji se covjek iskreno pokaje i odluci da se vise nikad nece vratiti na to, a da mu plemeniti Allah nece to oprostiti.

Preporucujem im, isto, da pocnu raditi djela s kojim je Allah dz.s. zadovoljan, te da se ostave svog starog drustva , uz koje su grjehe cinili, jer tesko da ce uz njih izaci na pravi put. Da Allah swt pomogne takvim osobama, da im popravi stanje na bolje i da im oprosti grjehe. Amin!

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta