Odgovori

Boravak žene bez mahrema

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Ja sam, dosad, naisla na hadis u kojim je spomenuto da zena bez mahrema ne smije putovati, ali mene interesuje dali to vazi i za boravak, npr. da li zena moze kod svoje nene boraviti u Bosni, gdje nema mahrema dok joj mahrem radi kod kuce u dijaspori.

Ili da li jedna zena moze boraviti kod jedne sestre u bosni da bi pohadzala skolu kur´ana bez mahrema koji isto takodje radi kod kuce u dijaspori. (u obadva slucaja se radi o zeni koja nije udata sto znaci da je mahrem o kome se radi babo i koja zeli iskoristiti ljeto u ucenju ali ne zna da li joj boravak dozvoljen bez mahrem, s tim sto bi je mahrem naravno odvukao da nebi putovala sama). Da vas Allah nagradi!!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ako je situacija onakva kakvom si je opisala u dopisu onda nema smetnje da boravi bez mahrema, s tim da i u Bosni kada bude, ako bi se odlucila na neko putovanje duzeg perioda onda treba da ide neko od blize rodbine s tom sestrom. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta