Odgovori

Da li je dozvoljen abortus?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje :

Dali je zeni dozvoljeno da izvsi abortus, ako je zatrudnjela ne planirano?

Odgovor :

Postoje dvije vrste upotrebe onoga što sprecava trudnocu a to je:

1. Da se time trajno sprecava zacece i to nije dozvoljeno,
jer zbog toga nema trudnoce, a tako ni potomstva. Jer od ciljeva šeria’ta jeste širenje islamskog ummeta. To nije dopušteno i zbog toga što žena nije sigurna da nece umrijeti njena djeca koju vec ima, pa bi mogla ostati bez djece.

2. Da se time privremeno sprecava zacece, npr.da žena cesto ostaje trudna i trudnoca je preoptereti, pa ona želi planirati svoju trudnocu svake dvije godine i sl. To je dopušteno uz muževo odobrenje i da u tome ne bude štete po nju. Postoji dokaz da su ashabi u Poslanikovo vrijeme, prilikom snošaja ejakulirali i izvan rodnice, i to im nije zabranjivao.

Što se tice upotrebe sredstava koja izazivaju pobacaj,ona mogu biti korištena s razlicitim namjerama:

1. Da se njima namjerava pobacaj kako bi žena izgubila plod. Ako to bude nakon oživljavanja ploda, to je bez sumnje haram,jer je bespravno ubijanje zabranjeno po Kur’anu, sunnetu i konsenzusu muslimana. A ako to bude prije nego plod oživi,u tom slucaju ulema se razišla oko njegove dopuštenosti. Neki od njih su to dopustili, neki zabranili,dok neki kažu:”Dozvoljeno je ako plod ne bude ugrušak, tj.da nije napunio 40 dana.

Neki kažu da je to dozvoljeno u slucaju da plod nije poprimio ljudske konture. Ispravnije je da je zabranjeno izvršiti pobacaj ploda osim u nužnoj potrebi, kao npr. da je majka bolesna i ne može da nosi plod i sl. Tada je dozvoljeno pobaciti plod, ali ako je prošlo vrijeme u kojem je moguce da su se oblikovale konture ljudskog tijela,tad je zabranjeno. A Allah najbolje zna.

2. Da se tim odstranjivanjem ploda ne namjerava njegov gubitak,tako da taj pokušaj odstranjivanja ploda bude na kraju trudnoce i blizu termina porodaja.Ovo je dopušteno pod uvjetom da u tome ne bude štete za majku niti dijete i da nema potrebe za operacijom. Postoje cetiri stanja kod kojih je neophodna operacija:

a)da su i majka i dijete živi. Nije dopušteno izvršiti operaciju osim u nuždi, tj.pri teškom porodu,tako da je operacija nužna.To je zato što je tijelo covjekov emanet i ne može raspolagati po svom nahodenju, u slucaju bojazni za njega.

b) Da su mrtvi i majka i dijete.Tada nije dopušten hirurški zahvat kako bi se dijete odstranilo, jer u tome nema koristi.

c) Da majka bude živa, a dijete mrtvo. Tada je dopušteno izvršiti operaciju kako bi se dijete odstranilo, osim ako postoji bojazan za majku. Ono što je skoro vjerovatno, a Allah najbolje zna, jeste da ako plod umre, on ne može izaci bez operacije. Njegov boravak u majcinoj utrobi sprecavao bi narednu trudnocu i predstavljao bi tegobu za nju.

d) Da je majka mrtva, a dijete živo. Ako ne postoji nada za njegov život, nije dopušteno izvršiti operaciju, a dopušteno je ako nada postoji. U slucaju da iz utrobe izade jedan dio djetetova tijela ili ne izade ništa,onda ce se dijete izvaditi operativnim putem. Ja kažem da je to prece,narocito u našem vremenu i to se ne smatra masakriranjem tijela, jer se nakon operacije stomak zašije i zato što je nepovredivost živog preca od nepovredivosti mrtvog, i što je spašavanje nevinog od stradanja obaveza, a plod u utrobi je nevin i obaveza ga je spasiti. A Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta