Odgovori

Skracivanje i spajanje namaza na putu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje :

Selam Alejkum!

Od koje udaljenosti covjek moze da spaja i skracuje namaze. Cuo sam da ako bi covjek imao nijjet da ostane u jednom mjestu vise od pet dana onda nemoze da skracuje namaze medutim mene interesuje dali covjek moze da, u tom slucaju, skracuje tih prvih pet dana ili mora vec od prvog dana klanjati sve namaze potpuno.
Nek vas Allah nagradi!

Odgovor :

We alejkumus-Selam!

Sto se tice skracivanja namaza ulema ima razlicite
stavove, radi razlicitog nacina i pristupa shvatanja seri’atskih dokaza.Osnova ostaje po hadisu da je najbolje da se namaz klanja u njegovo vrijeme.Sto se tice razdaljine na kojoj se neko moze smatrat putnikom preovladava misljenje da je to nekih 80-tak kilometara.Ali po meni je ispravno postupio i onaj koji smatra sebe putnikom kad izadje na toliku udaljenost da u doticnom mjestu odakle je izasao ljudi ga smatraju putnikom.

Ako neko bude odsutan od kuce cetiri dana dozvoljeno mu je da skracuje namaze i da svaki klanja u njegovo vrijeme.Dozvoljeno mu je da ih i spaja ukoliko bude slabog zdravlja ili nekog drugog razloga. Ali ako se u njegovoj blizini nalazi mesdzid najbolje bi bilo da svaki vakat klanja u dzematu sa muslimanima i da se odazove pozivu mujezina: ” dodjite na namaz,dodjite na spas”. Ako bi usao u peti dan trebao bi da upotpunjava namaze svaki u njegovo vrijeme. A Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta