Kur'an
man riding camel

Najljepša kazivanja su dokaz istinitosti Kur’ana / Sura Jusuf

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Imena sure:

Jusuf – zbog kazivanja o Jusufu, alejhis selam

Intencije sure:

Glavna intencija sure: konačnica sabura kroz pojašnjenje apsolutnog Allahovog znanja vidljivog i nevidljivog svijeta i apsolutne Allahove moći.

Suru možemo podijeliti u 3 teme:

1. Uvod koji potvrđuje istinitost Poslanikove, sallallahu alejhi we sellem, misije dostavljanja poslanice njegovog Gospodara time što mu se objavljuju najljepša kazivanja, Kur’anska kazivanja.

2. Kazivanje o Jusufu u cjelosti, u kojem primjećujemo potpunu Allahovu moć i upravljanje onako kako On želi.

3. Zaključak koji potvrđuje prethodno spomenuto. Na kraju sure, Allah potvrđuje istinitost Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, i potvrđuje Njegovu moć da je kadar olakšati Njegovom poslaniku, kao što je olakšao Jusufu.

Povezanost početka i kraja:

Kao što je počela sa potvrdom istinitosti objave Poslaniku, sallallahu alejhi we sellem, sura završava sa potvrdom istinitosti Allahovih kazivanja. Sura počinje kazivanjem, završava se potvrdom istinitosti kazivanja.

Povezanost sure i imena:

Sura Jusuf je jedina sura u kojoj je kazivanje nekog poslanika došlo u cjelosti. Kazivanja o ostalim poslanicima je došlo na više mjesta radi brojnih fajdi, a kazivanje o Jusufu je došlo na jednom mjestu, da Allah ukaže da je kadar kazivati na oba načina: na jednom mjestu u cjelosti i na različitim mjestima u djelovima koji odgovaraju tematikama samih sura. Najljepša kazivanja su dokaz istinitosti Kur’ana, a od najljepših kazivanja je kazivanje o Jusufu, koje sadrži prelazak iz obilja u oskuđe, iz iskušenja u novo iskušenje, iz iskušenja bagodati, iz poniženja u dostojanstvenost, iz ropstva u vladavinu, iz razdvajanja u okuljanje i jedinstvo, iz tuge u sreću, iz izobilja u sušu i nestašicu, iz nestašice u izobilje, iz tjeskobe u rasterećenje, iz negiranja u potvrđivanje. Sve je ovo dokaz apsolutne Allahove moći, apsolutnog Allahovog znanja, upravljanja i odredbe. Zato sura nosi naziv Jusuf, a Allah najbolje zna.

Pouka
Dosta ljudi kao razonodu bira čitanje romana, smatrajući čitanje romana psihičkim olakšanjem, razvijanjem mašte, izvlačenjem životnih pouka, jačanjem vokabulara i elokventnosti i slično. Muslimani ne smiju dopustiti sebi da daju prednost bilo kojim kazivanjima nad Kur’anskim. Allah opisuje Njegova kazivanja kao najljepša kazivanja, jer su apsolutno istinita, laž im ne prilazi ni sa koje strane, Allah ih kazuje, što znači da su na najpotpuniji način kazana. Kur’anska kazivanja su puna životnih fajdi, daju olakšanje u životnim situacijama, daju dobra djela za čitanje, jačaju iman. Zastanimo kod Kur’anskih kazivanja, vidjet ćemo istinu, nevjerovatan uvod, razradu, epilog, konačnicu. Kroz čitanje osjećamo da su narodi prolazili, i da su im se neverovatne stvari dešavale kako bi oni koji čitaju Kur’an imali apsolutno u svakoj životnoj situaciji primjer iz Kur’ana kako postupiti. Zato Omer, radijallahu anhu kaže: “Prošli su narodi, a njime smo samo mi ciljani”. Tj. da poslednji ummet izvuče pouke iz prethodnih, da se naslađuju prelijepim kazivanjima poput Jusufovog, zapanjujućim poput Musinog.

Kur’ansko kazivanje je bolje od romana i filmova. Navikavajmo sebe da razmišljamo o tim kazivanjima, da ih primjenjujemo i živimo po njima. Tako ćemo razumjeti kako da se ophodimo prema dunjaluku na najbolji način. Navikavajmo našu djecu na Kur’anska kazivanja, na razmišljanje o njima. Zadajmo im zadatke o kazivanjima, poukama, mudrostima. Najbolje ono što razvija um jeste ono što je objavljeno od Onoga koji je taj um stvorio. Zato pamtimo Kur’an, zato ga čitamo, ali hajde da ne bude samo mehanički.

Pripremio: Kerim Prepoljac

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta