Odgovori

Kako da pomognem sinu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum

Htela sam vas zamolit za pomoc. Sin mi je obolio ima skoro pet godina. Bio je dobro dijete i sada je ali ima napade ja mislim od strane dzinova ili sejtana. Cuje glasove i rividja mu se. Boze me oprosti ako sam grijesila bila sam kod hodza pisali su mi hamajlije.

Sin mi nije htio da ide misli da nije obolio nego da ga ispituju tako mu dosaptavaju. Pitam ga ko mu to dosadjuje kaze da je to policija i vojska i da su to stare zene. Bila sam i kod ljekara. Dajem mu krivuci tablete, posto nebi pristao tvrdi da nije bolestan.U pocetku je bio stalno sa njima. Cas suti cas ih psuje.

Sad malo bolje ali pred aksam najvise se ljuti na njih. Cesto zazmuri pomijerajuci usta .Ponekad se dere na njih kad se smiri kaze boze oprostimi ja to ne pricam i ne derem se nego sve policija i vojska iz mene prica. Klanjao je ali sad nemoze nedaju mu. Kad pitam ga sto ne klanja odgovara. Vidi majko sto mi je stao isprd isto kao da se njemu klanjam a ja necu njemu da se klanjam nego bogu. I vec deuze vremena i ne klanja. Ja sam samohrana majka otac u je umro vec ima deset godina a ima jos brata i sestru.

Nekad se i na njih ljuti i na mene bez razloga. Kad se smiri izvini mi se kaze da on to ne misli nego ga podgovaraju ta policija i vojska koja ga ispituje i proverava. Ime kaze da je znao al da im je zaboravio ili nece da kaze. Neznam vise sta da radim samo se Alahu molim da mi pomogne i uslisa moje molbe. A vas selamim i molim da mi odgovorite sta bih moglada preduzmem.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Na prvom mjestu te savjetujem da ne vodis svoga sina nikakvim hodzama da mu pisu zapise,niti osobama koje saljevaju strave, jer na takav nacin potpomazes dzinnima I sejtanu da mu jos vise naude I zdravstveno I psihicki.

Allah subhaneh je taj koji daje I bolest I lijek. Tvoj sin sebi najbolje moze pomoci uz malo dobre volje I htijenja.U onim vremenskim intervalima,kada se bude osjecao dobro posavjetuj ga da se okupa,izgovori sehadete i obrati Allahu iskrenim pokajanjem I da Ga zamoli za pomoc I zastitu,a koga Allah zastiti,niko mu ne moze nauditi.U suri SAD,sejtan kada je protjeran iz Dzenneta,radi nepokornosti,trazio je roka do Dana sudjenoga,I zarekao se tom prilikom d ace na dunjaluku zavesti sve Allahove robove.

Onda je ukazao na ISKRENE mumine,kojima nece moci da naudi. Neka cesto uzima abdest,slusa I cita kuran I neka Allaha zamoli da muolaksa I neka ga zastiti sejtanskih spletki.Jutarnji vecernji I zikr pred spavanje dodatno ce ga ojacati i uliti mu samopuzdanje I dati dodatni elan za zivot.

I ti kao njegova majka I uzor koji treba da slijedi bi mu mnogo mogla pomoci kada bih te video u stanju pokornosti, jer dijete treba da ima uzor,a nacin zivota ce izvuci iscitavajuci literaturu koja opisuje zivot Poslanika Muhammeda a.s. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta