Odgovori

Da li muslimanka može po potrebi izlaziti iz kuće bez mahrema?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Da li muslimanka može po potrebi izlaziti iz kuće bez mahrema?

Esselamu alejkum we rahmetullah.

Moje pitanje se veže za mahrema žene. Ja sam bila hrišćanka, prešla sam na islam pre 4 godine alhamdulillah, nisam udata, jer sam bila kratko udata za brata kao druga žena, njegova je žena sve učinila da nas rastavi, i braća ne žele da me žene sada jer sam ja “raspuštenica” a oni neženje, a kao druga ja ne želim biti više. Osim brata rođenog me ne podržava u islamu niko. On je oženjen i skoro da nema vremena za mene po pitanju mahrema. On sa svojom ženom živi odvojeno od mene i mame, tako da nemam mogućnost njega uzeti za mahrema. Ako je u pitanju ženidba, on pristaje da razgovara sa bratom u veri, ali nema vremena biti meni mahrem u svakom izlaženju iz kuće. Moju mamu neinteresuje da obajvlja poslove u kući poput kupovanja hrane, jer ona radi kao kuvarica u restoranu i skoro nikad ne jede kod kuće, to je oduvek bila moja briga, znači ako hoću jesti moram si kupiti sama. I tako je u svim stvarima. Dali ovo biva meni dozvoljeno ili sam grešna svaki put kad izađem iz kuće? Nek vas Allah nagradi na odgovoru.

Odgovor:

Alejkumusselam.
Zaista svaka zahvala pripada Uzvišenom Allahu koji je vas izbavio iz nevjerstva i uputio na Pravi put i molim Uzvišenog Allah da Vas učvrsti u Njegovoj vjeri.
Islam postiče na ženidbu sa djevicom , stim da to nije strogo naredio, jer najvažniji kriterij odabira buduće supruge je njeno pridržavanje vjere islama. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je oženio od djevica samo Aišu, Allah bio sa njom zadovoljan, dok su sve ostale njegove supruge bile raspuštenice ili su im muževi umrli. Također, trebali bi se muslimani međusobno solidarisati u svim poljima života a također i sa ženidbom naročito novih muslimaki koje u većini slučajeva su same muslimanke u svojim porodicama i nemaju njihovu podršku. Stim da se tim muslimakama treba praktično pokazati istinski i pravi islam.

Islamski učenjaci kada govore o mahremu govore u kontekstu putovanja i osame sa muškarcima koji nisu njen mahrem i nije dozvoljeno ženi muslimaki da putuje osim sa svojim mahremom i nije joj dozvoljeno da sjedi sa muškarcima osim u prisustvu svoga mahrema. “Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem,: ‘Neka se ne osamljuje čovjek sa ženom, osim ako je sa njom mahrem, i neka žena ne putuje osim sa mahremom.’ Pa je ustao jedan čovjek i rekao: ‘O Allahov Poslaniče, moja je supruga krenula na hadždž, a ja sam prijavljen za tu i tu bitku.’ Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem: ‘Idi i obavi hadždž sa svojom suprugom.’“ ( Muttefekun alejhi).

Shodno vašem pitanju vi možete da izlazite iz vaše kuće radi potrebe stim da to ne bude putovanje i da se ne osamljujete sa muškarcima. Allah Vam olakšao.

Allah najbolje zna
Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta