Odgovori

Sedam novih pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Zajednicki zivot sa svekrvom

PITANJE:Selam alejkum, imam jedno pitanje u vezi odnosa prema mojoj svekrvi i drugo pitanje u vezi odnosa mog supruga prema njoj: 1. Da li je moja duznost da ja sa svekrom i svekrvom moram ziviti u jednom stanu, mi zivimo u velikom gradu i ja i moj suprug radimo, njegova mati sada zeli da mi svi skupa zivimo, je li to po islamu ispravno, moram li ja na to pristati ili ne?…

2. Moja svekrva ima dva sina (mog muza i jednog starijeg sina). Ona meni i njemu sada govori, da je uvjek tako prije bilo da mladji sin ostaje kod roditelja da se o njima brine i da s njima zivi.

Ja znam da se roditelji moraju slusati i postovati, u tome nije problem, ali tesko mi je akceptirati da po njenom misljenu samo maladji sin, treba da se brine za roditelje. Ako je tako propisano od Allaha Dragog i Milostivog, onda bih voljela  znati, da se s tim pomirim. Zato vas molim da mi date odgovor na to pitanje, dali je stvarno samo mladji sin duzan da gleda roditelje i da snjima zivi, ili da li je to tako da ta 2 sina, trebaju obadvojica da se dogovore i da istom mjerom se brinu za svoje roditelje svoje?

ODGOVOR:

Ve alejkumuselam!

Islamski učenjaci su spomenuli da ženi nije stroga obaveza da služi majci svoga supruga i da to nije od stvari koje proizilaze iz bračana zajednica. S tim da žena treba da čini dobročinstvo majci svoga supruga nadajući se nagradi od Allaha i sigurno da je to jedan od razloga uvećanja brače sloge i ljubavi. Konstatovala je stalna komisija za fetve u Saudiji: ”Ne posotoji u šerijatu nešto što bi obavezalo suprugu da služi majku svoga supruga, osim u granicama onoga što je poznato da se čini dobročinstvo i shodno mogućnostima, na taj način supruga ce činiti dobročinsto radi lijepog bračnog života i dobročinstva u onome što je obaveza da se čini dobročinstvo.”

Upitan je uvaženi alim Muhammed bn Salih Usejmin, Allah mu se smilovao: ”Da li majka supruga ima pravo kod njegove supruge. Uvaženi alim je odgovori: ” Ne, nema majka supruga strogo pravo kod supruge svoga sina da je uslužuje. S tim da njoj pripada pravo u granicama onoga što je poznato da se čini dobročinstvo, i to je stvar koja povlači sa sobom ljubav supruga prema supruzi.”

Shodno predhodnom vi niste dužni da živite sa majkom vašeg supruga u jednom stanu, s tim da bi trebali da se brinete o njoj shodno običaju po tom pitanju i shodno vašim mogućnostima, a nemate pravo da sprečavate vašeg supruga da čini dobročinstvo svojoj majci.

Također dobročinstvo prema roditeljima je obaveza sve djece i nema razlike između njih po tom pitanju, jer su Kur`anske naredbe činjenja dobročinstva i naredbe u sunnetu opšte prirode i obuhvataju svu djecu, ne radi se po običaju koji je suprotan Šerijatu, kao što je obicaj da najmlađi sin čini dobročinstvo roditeljima više od drugi. A Allah najbolje zna!
__________________________________________

2. Lakiranje noktiju

PITANJE:

Selam alejkum!

Da li lakirani nokti na rukama ili nogama mogu predstavljati problem za abdest ili namaz?

ODGOVOR:

Ve alejkumusalam.

Ukoliko je lak takve vrste da ne dozvoljava prolazak vode onda predstavljaju problem, jer na taj nacin nije ispravan abdest a onda i namaz. Inace se savjetuje da se lakovi te vrste koriste privremeno i da se otklone prija adbesta i namaza kako bi bili ispravni ili se mogu koristiti u vrijeme hajza ili nifaza kada muslimaka nije duzna da klanja. Allah najbolje zna.
_______________________________________

3. Bojkot proizvoda koji financiraju židove

PITANJE:

Esselamu alejkum, postovani.

Zanima me da li je muslimanima dozvoljena kupovina proizvoda onih firmi koje navodno finansiraju Izrael? Na internetu se moze pronaci vise slika na kojima ima mnostvo proizvodjaca za koje se smatra da finansiraju Izrael. Kao dokaz za ono sto se pripisuje tim firmama, pronasla sam jedino te slike, sto naravno ne znaci da validni dokazi ne postoje.

ODGOVOR:

Ve alejkumusalam.

Islamski propisi se grade na ubjeđenju ili na prevladavanju mišljenja, tako da prvo treba utvrditi koji proizvodači zaista finansiraju židove i neprijatelje muslimna. Također je dozvoljeno kupovati i prodavati židovima i drugim one stvari koje su dozvoljene za kupoprodaju jer je Poslanik, sallahu alejhi ve selem, trgovao sa židovima i njegov štit je bio kod židova kao zalog za hranu njegove porodice.

A što se tiče bojkota proizvoda koji se koriste u finansiranje osoba ili država koje se bore protiv islama, za to je potrebna odluka vladara muslimana ili pak naučni institucija, i to kada uvide da u tome ima dobrobit za islam i muslimane. S tim, ako pojedinac uzme lično za sebe pravilo da bojkotuje proizvode za koje je siguran da se sa njima finansiraju neprijatelji islama, nadati je se da će imati nagradu. Allah najbolje zna.
________________________________

4. Maltretiranje supruge

PITANJE:

U braku sam 14 godina. U  posljednjih 4 godine mi se dasvaju pshicke troture. Od strane muza se zna desiti da mi govori pogrdne rijeci (uglavnom su to ponizavajuce rijeci), koje ne bih navela. Nekad znam prosaburati i kasnije mu reci da to sto radi nije islamski,… Ali nekad stvarno ne mogu i dodje do svadje. Jer mislim da zena muslimanka koja obavlja namaz, koja je pokrivena i nastoji obavljati ostale islamske duznosti nije ovo zasluzila.

Takodjer kada ruzno kaze nesto starijoj kcerci ja stanem u njezinu zastitu. Ona je pokrivena i u pubertetu i ne zelim da se ponizavajuce osjeca poslije tih rijeci. Tada on pocne govoriti da okrecem djecu protiv njega, i pocnem me kleti. Mozda grijesim ali ne zelim da se moje dijete osjeca napusteno i zapostavljeno. Znam da nekad trebam kasnije to njemu nasamo reci, da ne upotrebljava ruzan rijecnik prema njoj.

Onda on pocne spominajti razvod, da ima koju ce on dovesti, da ja idem kod roditelja sa djecom. Jednostavno me pocne ucjenjivati sa drugom zenom kao da sam ja stvar i da sam ja za sve kriva, i prestane komunicirati sa mnom. Ja sam donekle na sve to ogluhila, i donekle mi nije vise vazno, te uvrede, ucjenjivanja….
Sada je takva situacija da nam je tri dana dobro cetvrti lose. Ja vise nemam snage. Pitam se cemu ovo vodi, sve te uvrede i ucjene.
Kakav je propis za moj slucaj u islamu, jer nema fizicke troture, nego samo psihicke? Da li mi je dozvoljen razvod?

ODGOVOR:

Ve alejkumuslam.

Molim Uzvišenog Allah da vam olakša, da vas pomoge i da vam da strpljenje.

Zaista musliman u ovakvim i sličnim situacijama nezna kome da se obrati. Da li supruzi koja je postavila pitanje ili suprugu koji je povod pitanja. Draga moja braćo! Naš problem nije u neznanju, već u ne prakticiranju onoga što znamo. Da li postoji musliman, koji posjeduje prosječno znanje o islamu, da ne zna da nije dozvoljeno vrijeđati suprugu, djecu …? Mislim da ćemo se složiti oko odgovora, pa šta reći za osobu koja tvrdi da slijedi Kur`an i sunnet Poslanika, sallahu alejhi ve selem, čak više možda misli da je od Allahovi miljenika – evlija i da je obezbjedio ulazak u Dženet i ne to obični već Firdeus.

Da li mi živimo u savremenom džahilijetu, pa maltretiramo naše kćerke, naše džigerice. Dragi moj brate! Da li ti je poznata praksa Božijeg poslanika prema njegovim kćerkama. Prema Zejnebi, Rukeji, Umu Kulsum i Fatimi. Da li znaš da kada bi Fatima dolazila kod Poslanika da bi ustajao uzeo je za ruku, poljubio i posadio na svoje mjesto. Zar želiš da protjeraš svoju kćerku iz islama i hidžaba i utjeraš je u razgolićenost i bestidnost. Umjesto da se ponosiš sa svojom kćerkom koja je pokrivena, ti je maltretiraš. Da li je to nagrada za hidžab?

Umjesto da se pokaješ Allahu i ostaviš ružne postupke prema svojim najdražim ti prijetiš razvodom braka, drugom ženom… Od kada su Allahove svetinje i propisi postali predmetom poigravanja i ucjenjivanja drugih? Zar misliš da će ti Allah dati berićet u braku kojeg si zasnovao na tebi poznatim osnovama? Znaj da se obnašaš sa Allahom gospodarom svih svjetova, Silnim, Snažnim i da nije u pitanju tvoja supruga i kćerka. Pokaj se iskreno Allahu, zatraši halal od tebi najbližih osoba i živi životom koji je izgrađen na Kur`anu I sunnetu.

A tebi draga sesto pripada pravo rastave braka ukoliko tvoj suprug nastavi da te bespravno vrijeđa i ponižava. Allah najbolje zna
___________________________________________

5. Imena Sara i Lana

PITANJE:

Selam alejkum!

Da li su SARA i LANA muslimanska imena?

ODGOVOR:

Ve alejkumusalam.

Moze se reci da je Sara i Lana muslimanska imena.
_______________________________________________

6. Klanjanje dzenaze novotarima

PITANJE:

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuh…

Da li je dozvoljeno osobi, u ovom slucaju hodzi(imamu), za kojeg smatramo da je novotar, klanjati dzenazu?

ODGOVOR:

AlejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuh.

Novotarije u vjeri se dijele na više načina od koji je i podjela novotarije na novotariju koja izvodi iz islama i novotariju koja ne izvodi iz islama. Shodno tome ukoliko je novotara izvela njegova novotarija iz islama onda muslimanu nije dozvoljeno da klanja dženatu toj osobi. Rekao je Allah, u prevedenom značenju ajeta: ”I nijednom od njih, kad umre, nemoj molitvu obaviti, niti sahrani njegovoj prisustvovati, jer oni u Allaha i Njegova Poslanika ne vjeruju i kao nevjernici oni umiru.” ( Tevbe 84).

S tim da se mora voditi velika pažnja oko izdavanja propisa oko novotarija koje izvode iz vjere i koje ne izvode, naročito od strane osoba koje ne posjeduju dovoljno šerijasko znanje.

Ukoliko novotara njegova novotarija nije izvela iz islama onda je muslimanu dozvoljeno da mu klanja dženazu, da traži oprost za njega, jer je on musliman i razumije se iz predhodnog ajeta da je dozvoljeno klanjati dženazu onome koji je vjerovao u Allaha i Njegova poslanika. Rekao je uvaženi alim Ibn tejmije, Allah mu se smilovao: ”Svaki onaj koji nije poznat po nifaku – dvoličnjaštvu, i koji je musliman, dozvoljeno je traženje oprosta za njega, klanjanje mu dženaze, kao što je rekao Allah: ”Traži oprosta za svoje grijehe i za vjernike i za vjernice!”(Muhamed 19) (Medžumul-Fetava)

S tim da je dozvoljeno uglednicima društva, od koji su svakako učenjaci, da ne klanjaju dženazu novotaru u kontekstu negiranja ružnog djela i također postoji mogućnost da ostali novotari uzmu pouku iz ostavljanja klanjanja dženaze novotaru od strane uglednika i isto tako da se ostave svojih novotarija. U tom kontekstu se može shvatiti Poslanikovo, saws, neklanjanje dženaze osobi koja je ubila sama sebe, osobi koja je ostavila dug i nije ostavila iza sebe ono sa čime bi se izmijerio dug, kao i osobi koja je zatajila ratni plijen. Allah najbolje zna.
_________________________________________

7. Lijep ahlak medju supruznicima

PITANJE:

Selam alejkum!

Danas sam iznervirala mog muza, pa mi je rekao neke ruzne rijeci, na sto sam mu uzvratila istom mjerom. Ono oko cega se ne mozemo sloziti jeste to sto je on uvjeren da je moj “grijeh” veci iz razloga sto on ima veca prava nada mnom. Vase misljenje?

ODGOVOR:

AlejkumusSelam!

Islam postiče na lijep ahlak i čuvanje jezika od ružnih riječi, s tim da se potvrđenost lijepog ahlaka povećava kada se radi o bližnjim osobama koje su najpreče da vide i osjete taj lijepi ahlak i čuvanje jezika od ružni riječi. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve selem: “Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su bezbjedni drugi muslimani“. (Buhari i Muslim) i :”Najbolji od vas su oni koji su najbolji svojim porodicama, a ja sam najbolji svojoj porodici”. (Tirmizi)

Svaka osoba će odgovarati za svoje grijehe, i grijeh druge osobe prema njemu ne opravdava ga da on čini njemu nepravdu i da ga vrijeđa, jer je njemu naređeno da se ponaša shodno naredbama Kur`ana i sunneta i njihovim zabranama.

Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: ”Svaki čovjek je odgovoran za ono što je radio” (Mudesir 38) I : ”Taj narod je bio i nestao; njega čeka ono što je zaslužio, i vas će čekati ono što ćete zaslužiti, i vi nećete biti pitani za ono što su oni radili.” (Bekare, 134)

Obaveza je muslimanu da shvati svoja prava i također obaveze shodno njihovim definicijama u Kur`anu i sunnetu, tako da mu njegovo pravo kod određene osobe ne daje za pravo da je vrijeđa, jer ako on ima pravo kod svoje supruge također ima i obaveze prema njoj, od kojih je i da je ne vrijeđa. Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: ”One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu – samo, muževi imaju prednost pred njima za jedan stepen. – A Allah je silan i mudar.” ( Bekare 228)

Moramo shvatiti da je bračna zajednica ibadet i polje u kojem će se supružnici natjecati u činjenju međusobnih dobri djela, i da nije zajednica u kojoj će svako od supružnika dizati u lice spis svojih prava, a zaboravljati svoje obaveze.

Ja vas podstičem da se lijepo ponašate jedno prema drugom, jer zaista lijep ahlak ima lijepe i plemenite završnice, kako na dunjaluku tako i na ahiretu, od koji je svakako jačanje bračnih veza i bračne harmonije. Molim Uzvišenog Allaha da popravi vaše stanje. Allah najbolje zna

Na pitanja odgovorio mr. Osman Smajlović!

OVAJ VIDEO PREPORUCUJEMO I BRACI I SESTRAMA – UVODNI DIO JE NAMJENJEN ZA SESTRE A DRUGI DIO ZA BRACU

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta