Odgovori

Da li se smatra talakom ako čovjek razvjenča formalno ženu pred sudom da bih drugoj ženi mogao obezbjediti vizu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Da li se smatra talakom ako čovjek razvjenča formalno ženu pred sudom da bih drugoj ženi mogao obezbjediti vizu?

Esselamu alejkum.

Molio bih Vas da mi pojasnite jednu nesuglasicu u vezi talaka…
imam suprugu sa kojom sam šerijatski vjenčan već 4 godine, da bih mogao drugu suprugu dovesti u Njemačku morao bih se sa prvom opštinski odnosno sudski razvesti, odnosno pred zakonom taguta. Prosto samo iz razloga da druga supruga stekne pravo na ulaznu vizu u Njemačku.
Da li je već sam talak kada bih predao advokatu punomoć sa izjavom da se želim razvesti, da preda zahtjev za razvod pred tagutskim sudom sa prvom suprugom. A naravno ne želim joj dati talak, niti je razvesti, ovo je čisto iz razloga da druga stekne pravo na dolazak u državu.
Da li je moja sama izjava pred advokatom da je želim “razvesti” odnosno da on preda za razvod pred tagutskim sudom sam talak. Odnosno da li je pismena forma tog zahtjeva za razvod već samo po sebi talak?
To je prvo pitanje?

Drugo? Da li je sama formalna izjava pred takvim sudom uz prisustvo žene, jer zahtjevaju njeno prisustvo, da se čovjek želi razvesti sam talak…ako formiram izjavu dvosmisleno kao naprimjer: “ja se želim razvesti” a ne: “razvodim te ili razvodim se” Da li su ovdje ispunjeni uvjeti talaka bez obzira na dvosmislenost izjave pred sudom i nijetom da se čovjek ne želi razvesti?
Allah džs vas nagradio svakim hajrom.

Odgovor:

Alejkumusselam.

Brak kao i talak- rastava braka su Allahove svetinje i ajeti i imaju svoje ciljeve i propise i treba ih koristiti u onom obliku u kojem su propisani i zbog toga nije dozvoljeno muslimanu da se poigrava sa njima. Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: …I ne igraj te se sa Allahovim propisima … ( Bekare 131).
Talak- razvod braka ukoliko se desi riječima, dešava se i ako osoba ne cilja da se on ostvari. A ukoliko se desi jasnim pisanjem, također se dešava naročito ako postoji jak pokazatelj nakane za talak.
Također u sličnim situacijama dešava se pokušaj varanja države i njenih zakona što je muslimanu zabranjeno čak da se radi i o nevjerničkoj državi ( skraćena verzija fetve Sejh Muhammeda Munedžida broj. 103432 ).
Shodno prethodnom u vašoj situaciji će se desiti talak- razvod braka.

Allah najbolje zna
Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta