Odgovori

Prodaja starih novčanica (kovanica) na aukciji preko interneta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum.

Jedan brat mi je dao svoju kolekciju starih novčanica (kovanica) da mu prodam na aukciji preko interneta. Da li je takva vrsta prodaje dozvoljena? Da vas Allah nagradi !

Odgovor:

Alejkumusselam.

Ukoliko su stare novčanice od zlata ili srebra moraju se prodavati shodno kriterijama prodaje zlata i srebra koji se smatraju vrstom u koju može ući kamata. Ukoliko se prodaje zlato za zlato ili srebro za srebro onda se moraju prodati za istu količinu i mora se to uraditi iz ruke u ruku tj, predaja u mjestu prodaje. Ukoliko se prodaje zlato za srebro ili srebro za zlato ili za drugu vrstu onda je dovoljno iz ruke u ruku tj, predaja u mjestu prodaje i dozvoljeno je da količina bude različita.

Rekao je Poslanik , sallahu alejhi ve selem,: „Zlato za zlato, srebro za srebro, ječam za ječam, datula za datulu, pšenica za pšenicu i so za so, isto za isti iz ruke u ruku, a ukoliko budu različe vrste, prodajite kako hoćete, ukoliko bude iz ruke u ruku”. (Muslim)

Ukoliko stare novčanice ne budu od zlata ili srebra već budu od papira ili bakra ili slično tome i nisu više u upotrebi onda one uzimaju propis trgovačke robe i prodaju se i kupuju shodno kriterijama prodaje trgovačke robe i dogovora kupca i prodavca s tim da u tome ne bude preterivanja jer je to zabranjeno u islamu koji naređuje čuvanje imetka. Allah najbolje zna

Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta