Odgovori

Želi da sruši brak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Es-Selamu alejkum draga braćo! Kako se postaviti i šta činiti kada jedna osoba uporno i neumorno pokušava da rasturi brak dvoje vjernika koji je nedavno sklopljen? Ta osoba je sama u braku i majka jednog maloljetnog djeteta, koja je varala svog muža i činila blud sa drugim muškarcima. Radi se o veoma nedokaznoj ženi koja jednostavno neće da odustane od činjena bluda i uvlačenja drugih u to sve.

Odgovor:  Ve alejkumu selam. Vrlo važno u ovakvim i sličnim situacija je da su supružnici svjesni opasnosti problema i da su složni u sprečavanju rušenja njihovog braka. Obaveza im je da zajedničkim snagama rade na očuvanju braka. Da se istinski oslone na Allaha u tome i da traže od Njega pomoć.

Također ne smiju dozvoliti da pomenuta osoba uspije unijeti u njihov brak međusobno sumnjičenje, nepovjerenje i slično tome na taj način što će povjerovati u riječi sa kojima želi srušiti brak. Već ukoliko se i pojave određene riječi koje mogu poljuljati bračnu zajednicu, u tom slučaju je obaveza da se direktno provjere na lijep način kod druge osobe.

Isto tako ukoliko se ispostavi da pomenuta osoba želi zaista srušiti brak, onda joj treba zabraniti dolazak u kuću i ostaviti se njenog druženja. Također treba zaštiti bračnu zajednicu pred osobama za koje se sigurno zna da su do njih došle riječi sa kojima se želi srušiti brak i to na lijep način bez spominjanja imena gdje će se pojasniti pravo stanje i slika braka kao i opasnost ogovaranja, nemimeta- prenošenja tuđi riječi, neprovjeravanje vijesti i slično. Allah najbolje zna!

Molim Allaha da vas sačuva svakok zla i zlobnika.

Mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta