Odgovori

Da li je dozvoljeno muškarcu da koristi ženski miris?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Da li je dozvoljeno muškarcu da koristi ženski miris?

Es Selamu alejkum

ja bi imao par pitanja pa vi meni samo kratko odgovorite

1. je li dozvoljeno koristi ženske parfeme. Razlika između muškoga i ženskoga je samo što muški ima manje parfema i više alkohola i zato ne drži dugo a dok ženski ima više parfema tj mirisa a ne alkohola pa duže drži. Znam da je zabranjeno opnašati žene. Pa ne znam po ovom pitanju kakav je stav?

Odgovor:

Ve alejkumu selam.

Pohvalno je da miris žene bude sa bojom i laganim mirisom. Bilježi Imam Tirmizi, Allah mu se smilovao, da je Imran ibn Husejn , Allah bio sa njime zadovoljan, rekao:
”Rekao mi je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, :”Najbolji miris za ljude je ono čiji je miris očevidan i čija je boja tajna ( skrivena- bezboje), a najbolji miris za žene je ono čiji je miris lahak ( skriven) i čija je boja očevidna

( Šejh Albani je ocijenio hadis vjerodostojnim). Ženi, kada izađe iz kuće, zabranjeno je da se miriše sa onim koji ima miris.
Došla je u sunnetu olakšica mužu da se namiriše mirisom svoje supruge. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem,:
” Svaki punoljetan muslima treba da se okupa petkom i da koristi misvak i da se namiriše shodno mogućnostima …” pa čak i sa mirisom supruge”( Muslim)

Predhodni hadis ukazuje da muškarcu nije dozvoljeno da koristi miris žene, stim da je u pomenutom slučaju dozvoljeno radi potrebe i nužde
Pokuđeno je da muškarac koristi miris žene stim da je dozvoljeno radi nužde. Također ako se zna za određeni miris da je miris žena onda je pokuđeno da ga koristi jer postoji mogućnost da se ružno misli o njemu, dok kod pojedini mirisa nije očita specifičnost ženskog mirisa tako da nema zapreke da ga koristi muškarac. Allah najbolje zna.
( Skraćena verzija fetve http://islamqa.info/ar)

Nije dozvoljeno muškarcu i ženi da koriste miris u kojem ima ahkohola jer je on nečist kako su to spomenuli islamski učenjaci. Allah im se smilovao.

Allah najbolje zna
Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta