Odgovori

Da li pojavljivanje neznatanog ostataka nečistoće nakon čišćenja od velike nužde kvari abdest?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Da li pojavljivanje neznatanog ostataka nečistoće nakon čišćenja od velike nužde kvari abdest?

Es-selamu alejkum, halalite na postavljenom pitanju, pošto je intimnije prirode, poznato je da nema stida po pitanju propisa. Radi se o tome, da jedna sestra ima problema po pitanju cišćenja nakon obavljene velike nužde. Naime nakon što se očisti, nakon proteka malo vremena 10-20min, nakon što ponovo, iz namjere da se uvjeri u čistoću, toalet papirom pređe po mjestu čisćenja, ostanu joj sitni tragovi nečistoće. Sestra sada prije svakog abdesta ima potrebu da se čisti pošto je postala nesigurna da li stvarno izlaze sitne nečistoće stalno ili ne, nekada i ne vidi ništa na toalet papiru, ali abdesti se za svaki namaz, što joj je počelo predstavljati poteškoću. Da li se radi o šejtanskim vesvesama i kako treba da postupa? Allah da vas nagradi svakim hajrom.

Odgovor:

Ve alejkumu selam.

Islam nalaže muslimanu da ukloni nečistoću od sebe, jer je za to vezana ispravnost određeni važni ibadeta od kojih je svakako namaz. Muslimanu je naređeno da upotpunosti otkloni nečistoću, stim da islam pridaje pažnju olakšanju i otklonjanju poteškoće od muslimana tako da neznatni ostaci nečistoće ne utječu na njenu ispravnost. Tako su većina islamski učenjaka spomenuli da ne šteti ono što ostane od boje nečistoće ili “miris”nakon što se učini ono što je naređeno po tom pitanju.

Shodno prethodnom, pomenuta sestra u pitanju, uklonuti će nečistoću shodno onome što od nje islam traži i više neće provjeravati, već će pristupiti namazu i njen abdest i namaz su ispravni, sa Allahovim dopustom, čak i da nađe neznatne ostatke nečistoće. Također se treba čuvati šejtanovih vesvesa koji pokušava da izazove sumnju kod osobe i da joj na taj način čini poteškoće i odbojnost prema islamskim propisima. Zato je neophodno da se postupi na prethodno spomenuti način i da se na taj način zatvore vrata šejtanskim vesvesama.

Allah najbolje zna
Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta