Odgovori

Kako se postaviti prema mužu koji je se odao raznim porocima i tako zapostavio svoju porodicu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es Selamu alejkum

Allah vas nagradio za vaš trud…teško mi je ovo pisati al imam pitanje ne znam više sta da bih uradila i kako da se više ponašam, imam problema sa mužom, ja sam se hvala Allahu okrenula prema veri mislim počela sam klanjati, pa prestala pa opet nekako mi je puno teško kad vidim kako se muz prema meni ponasa. Ja ću malo skratit moje pitanje, moj muž uvjek izlazi, uvjek me ostavlja samu, uvjek sama sve radim oko djece, odluke za djecu njega ga baš tako reći ništa ne zanima on voli puno karte igrat i uvuko nas u dosta financiskih dugova i ja šta god da mu kažem ispada da sam luda žena da ne znam ništa, počeo me je i tući više puta se to desilo, ništa tako reći uvjek mi govori da će on to sve srediti al sve gore i gore pravi, tek ima posao pa nema i kad god narod traži svoje, tjera mene da bi ja razgovarala sa njima, da bi sačekali za pare jer meni je to jasno svak svoje pare traži znači on nema interesa za ništa, ja sam iz bih Sarajevo i molim vas da mi date savjet sta da uradim više jer izludih sa njim više al nebi se htjela rastaviti jer i djeca su u pitanju ne znam jednostavno i kad mu god spomenem da se moramo vjeri okrenuti on meni samo govor(bice)prije bi slušali dersove o vjeri al više od pola god. nikako, mislim kad sam ja tu kad bi god htela da odem u džamiju imam raspravu sa njim, neće, govori mi uzni djecu i idi, ne znam teško je al se molim Allahu da ga uputi na pravi put al zgrešila sam i ja dosta jer sam ga proklinjala više nisam znala kako vise da mu dokažem da ne mogu trpjeti ovakav život, jednostavno je njemu fudbal, karte, jarani a familija najzadnja i sa njegovom familijom nema kontakt osim kad ja nazovem.

sellam i hvala unaprijed za odgovor

Odgovor:

Ve alejkumu selam.

Moramo znati da ne postoje rješenja u smislu da se velike stvari promjene preko noći, tokom jedenog razgovora ili slično. Postoje osobe koje se mogu promjeniti preko noći ili brzo ali mnogim ljudima treba vremena za promjene. Također promjene zahtjevaju trud, strpljenje, upućivanje Allahu dove, lijepo ponašanje, dijalog.

Vi se lijepo ponašajte prema svome suprugu, ispunjavajte njegove obaveze kako bi Allah bio zadovoljan sa vama, dao vam berićet u kući i kako bi se, ako Bog da, vaš muž zastidio i shvatio svoju grešku. Jer kada ga vi zastidite sa svojim lijepim postupcima onda je vrlo teško da vam šta prigovori i velika je mogućnost da se postidi i shvati svoju grešku. Također ustravajte u dijalogu sa njim, tako što ćete iskorištavati ukazane prilike za to kao što je kahva, putovanje i slično. Na lijep način razgovarajte sa njim i strpite se na njegove moguće uvrde. Pojasnite mu opasnost kartanja i slično. Pojasnite mu opasnost življenja djece bez oca.

Predložite mu da zajednički izađete na izlet ili slično. Mogu ga i djeca pozivati na te stvari. Ukoliko postoje osobe koje na njega mogu pozitivno utjecati, pokušajte da vam i oni pomognu stim da čuvaju privatnost kako vi ne bi bili optuženi da širite bračne probleme i tajne. I neprestano upućujte dovu Allahu da ga uputi na pravi put jer Allah jedino upućuje na pravi put.

Molim uzvišenog Allaha da vam olakša.

Allah najbolje zna
Mr.Osman Smjalović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta